avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru copilul urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru copilul urmas

Buna ziua.Va rog sa-mi spune-ti daca copilul meu poate beneficia de pensie de urmas.Sotul meu a decedat la varsta de 28 ani si avea numai 5 ani si 6 luni lucrati.Copilul are varsta de 8 luni si as vrea sa stiu daca se incadreaza la pensie.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:08, 22 Septembrie 2012
Buna dimineata,

Condoleante!


Din pacate, am sa va dau un raspuns negativ, daca tatal nu era pensionar sau nu indeplinea conditiile de pensionare, copilul nu poate beneficia de pensie de urmas,

Art. 65. - Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
1. Raspunsul este pozitiv.

2. Intrati pe
www.avocatnet.ro/content/for...
si cititi raspunsul colegei mele, cons. jur. Gabriela Pintea, specialist in domeniu.

3. In urma Deciziei Curtii Constitutionale nr.680/2012 este declarat neconstitutional art.73(1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care se conditioneaza pensionarea de invaliditate de un minim stagiu de cotizare la pensie.

4. - Incepand cu data de 24 septembrie 2012 puteti sa mergeti la Casa de Pensii cu cererea pentru pensie de urmas.
- Casele de pensii au primit instructiuni in acest sens.

5. Din Legea 263/2010:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

6. La data decesului sotul dvs. nu indeplinea conditiile pentru pensie pentru limitade varsta dar i se poate stabili o pensie de invaliditate de gr.I din care copilul va primi 50%.
Cu stima dle Valeriu,

Multumesc frumos pentru corectura! Temeiul de drept este intr-adevar cel indicat de dvs.

As vrea doar sa subliniez ca, in opinia mea, e absolut necesar ca la momentul decesului sa indeplineasca conditiile necesare pentru a primi pensia de invaliditate. Nu este asa? Inteleg eu gresit?
Daca tatal era om sanatos, care a decedat intr-un accident, copilul beneficiaza de pensie de urmas?
Cu respect,
Art.89(1), lit.b) din Legea 263/2010 (la fel si Normele de aplicare) nu precizeaza ca la data decesului persoana trebuia sa fie incadrata intr-un grad de invaliditate.
Adevarat, dar precizeaza ca trebuie sa indeplineasca acele conditii necesare pentru pensionare ( pentru invaliditate in cazul nostru) . Vezi art. 89. Este acelasi lucru. M-as bucura sincer ca raspunsul dvs sa fie si cel al Casei de pensii. Asa ar fi corect sa se intample.

Alte discuții în legătură

Pensie urmas pentru copii mikybc mikybc Va salut pe toti. As dori sa stiu, daca sotia a muncit pana in 10 ani si a decedat pentru copii, care au varsta de 15 respectiv 17 ani, se poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copii mici goby goby Buna ziua, Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)