avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditie

De ce mi s-a spus ca trebuie sa aiba ultimile 12 luni lucrate fara intrerupere pentru a beneficia de somaj nu mai este valabil art. 34 cf caruia "1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; "?
Nu inteleg nimic s-a modificat legislatia?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:17, 14 Septembrie 2012
1. Depinde cine v-a spus asa ceva, raspunsul este incorect.

2. Cele 12 luni din ultimele 24 de luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

3. - Poate acel cineva a vrut sa va spuna (si nu ati inteles dvs.) ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
Nu inteleg relevanta acestui articol...
Pentru a fi mai explicita :
- sotul si fratele meu au lucrat aproape 3 ani la un Hypermarket, acestia nu concediaza niciodata cu art. cu care angajati ar putea lua somaj
- am rugat o cunostiinta sa ii angajeze pentru 1 luna si apoi sa ii concedieze cu art 65
- am intocmit toate actele insa ultima firma nu are nimic depus la stat, nici o declaratie de aproape 1 an
- doamna de la ALOFM mi-a spus ca ea nu poate sa ii inregistreze decat daca ultima firma depune toate actele, firma a platit banii catre somaj prin banca si are oridinele de plata dar nu si declaratiile si nici nu le poate depune
- am sunat ANOFM la Bucuresti si acestia mi-au confirmat ca nu exista termenul "consecutiv" angajatul trebuie sa aiba 12 luni cotizate din 24 si atat si mi-au recomandat sa fac o sesizare scrisa dar va dura ceva timp pana la solutionare
- am mers iarasi la doamna de la ALOFM si i-am spus ce am aflat de la cei de la Bucuresti de la departamentul juridic insa aceasta mi-a spus direct si fara jena ca daca eu fac sesizarea atunci ea trimite corpul de control pe firma cunostiintei ce mi-a facut angajarile pentru 1 luna.

Aceasta este situatia completa. Ce pot face? Cum sa procedez?
1. Deoarece nu aveam toate informatiile necesare despre cazul dvs. am pomenit acel articol ca o posibiltate a raspunsului primit de dvs. de la ALOFM.

2. - Ce v-a spus functionara de la ALOFM suna a amenintare si nu-i face cinste.
- Asta nu trebuie sa va sperie pe dvs. si sa renuntati la drepturile conferite de lege.

3. - Daca ultima firma de unde au fost concediati nu are depuse declaratiile D112 atunci luati adeverinta cu ultimele 12 luni lucrate la penultimul angajator si s-a rezolvat problema.
- Adica de la ultimul angajator luati numai decizia de concediere iar de la penultimul angajator adeverinta cu cele 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Daca ALOFM nu primeste nici acum actele pentru somaj spuneti ca ii vati da in judecata, faceti imediat sesizare la ANOFM (care este forul ierarhic superior al ALOFM).

4. - Daca ultima firma nu a depus declaratiile este problema ei si nu a salariatilor sai.
- Nu vad cum firma a platit contributiile dar nu a depus declaratiile (este vina contabilului), este un nonsens (de regula este invers: depune declaratiile dar nu plateste).
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj? tr3s tr3s Am fost disponibilizat in aprilie 2010 de la o firma care a intrat in insolventa la acea data, am plecat de la ei cu somaj, pe perioada de 9 luni, in toata ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar somaj.... Letycia Letycia Buna ziua , Am depus actele de somaj in data de 20.02.3014...mi s.a dat carnetul de somer iar astazi cand m.am prezentat pentru viza lunara mi s.a spus ca ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? abaza.codrut abaza.codrut as vrea sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj?am 5 ani la acceiasi firma pana anul trecut nu am mai fost in somaj ,anul trecut am intrat in somaj din ianuarie ... (vezi toată discuția)