avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tata

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FlaviusG , utilizator 11:05, 7 Martie 2017
tudorvaleriu a scris:


3. - Nu au dreptul sa va refuze dosarul fara un motiv bine intemeiat si prevazut in lege.



Care sunt motivele prevazute de lege?

Sotia mea este insarcinata in 7 luni, ar fi trebuit sa intre deja in concediul pre-natal, dar inca nu l-a depus deoarece angajatorul ii spune ca nu-i va accepta concediul pana nu va aduce (gasi / recomanda) o persoana calificata pe aceeasi functie pe durata concediului. Este legal?

Precizez ca sotia este profesor.
In luna decembrie 2014 s-au restituit de catre sindicat o suma de bani din castigarea procesului cu statul privind reducerea salariului cu 25%. Vor intra acestia in calculul sumei pentru concediul pre/post natal + CCC ?

Va multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
StefanRaus, utilizator
1. Legea nu reglementeaza si motivele pentru care se poate refuza un astfel de dosar.

2. Nu este obligatia sotiei dvs sa caute inlocuitor pe perioada concediului de maternitate sau a CCC. Angajatorul poate dispune angajarea pe durata determinata pe perioada suspendarii c.i.m. a unei alte persoane.

Angajatorul are obligatia de a acorda CCC , iar concediu de maternitate suspenda de drept raportul de munca.
Daca sotia va duce concediul medical prenatal, angajatorul nu are dreptul sa refuze primirea si plata acelui concediu si nici cum sa o cheme la serviciu in acest caz. Este o imposibilitate medicala... Si caz de suspendare de drept a contractului de munca.
Sa isiia concediu si sa il duca la locul de munca, fara alt excplicatii.
~ Conținut șters la cerere ~
1. - Concediul pentru crestere copil (CCC) se acorda numai la cerere iar parintele poate sta in CCC mai putin, nu neaparat pana implineste copilul 1 an sau 2 ani.
- Angajatorul este obligat sa acorde CCC pana cand solicita salariatul respectiv.
- Mai mult salariatul poate reveni si reintra oricand din si in CCC pana la incetarea acestuia.

2. - Prevederea din OUG 111/2010 spune ca la revenirea din CCC angajatorul nu poate concedia pe salariatul respectiv o perioada de pana la 6 luni.
- In Contractul colectiv de munca (CCM) sau in Regulamentul intern (R.I.) poate fi prevazuta o perioada mai mica de 6 luni.
- Daca in CCM sau in R.I. nu este prevazuta o perioada mai mica atunci ramane ce este prevazut in OUG 111/2010, adica 6 luni.

3. Cele doua expresii nu sunt identice:
- in cazul CCC este vorba concediul pentru cresterea copilului in varsta "de pana la 1 an, 2 ani sau 3 ani (in cazul copilului cu handicap)";
- in cazul revenirii salariatului din CCC este vorba de interdictia concedierii pe o perioada "cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate".

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)