avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic - pasi de urmat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic - pasi de urmat

Societatea la care lucrez intampina probleme financiare din lipsa comenzilor. Doresc sa stiu in amanunt cum se procedeaza in cazul SOMAJULUI TEHNIC. Care sunt pasii de urmat? In ceasta perioada salariatii trebuie sa se prezinte la serviciu sau raman acasa pana ii cheama angajatorul?
Cel mai recent răspuns: MariusPurtuc , utilizator 11:08, 20 Iulie 2009
O comunicare scrisa in care se specifica motivele si perioada, cu semnatura de luare la cunostinta. Salariatii aflati in aceasta situatie sunt la dispozitia angajatorului pe toata perioada de intrerupere a activitatii.
Daca nu e specificat nimic in plus in CCM la nivel de unitate, salariatii beneficiaza de o indemnizatie egala 75 % din salariul de baza.Angajatorul trebuie sa transmita Registrul General de Evidenta a salariatilor (modificarile intervenite) catre ITM, in termen de 5 zile si (tot in 5 zile) trebuie depuse la itm actele de suspendare a contractelor de munca.In aceasta perioada salariatii nu trebuie sa se prezinte la slujba!
Capitolul 4
Suspendarea contractului de muncă

Art. 45 - Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pentru următoarele motive:
a) ca sancţiune disciplinară;
b) pe durata anchetei disciplinare, în condiţiile legii;
c) detaşare;
d) şomaj tehnic;
e) pe durata lock-out-ului,

Art. 46 (1) - ªomajul tehnic reprezintă imposibilitatea temporară a continuării activităţii de către angajator, pentru motive economice obiective.
(2) ªomajul tehnic nu poate dura o perioadă mai mare de 3 luni într-un an calendaristic.
(3) Pe durata şomajului tehnic salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
(4) Pe perioada şomajului tehnic salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător postului deţinut.
(5) Modul concret în care salariaţii vor executa obligaţia de a se afla la dispoziţia angajatorului, precum şi valoarea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic se stabileşte în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă aplicabile.

Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
Alexandru Cutean, Consilier juridic
1. Ce inseamna exact "se vor afla la dispozitia angajatotului"?
Trebuie sa vina totusi la munca putand fi pusi sa faca altceva sau inseamna ca stau acasa dar pot fi rechemati oricand pentru reluarea activitatii?
2. In CCM la nivel de unitate este prevazut ca cei aflati in somaj tehnic primesc 75% din salariul de baza cu conditia prestarii de activitati utile societatii si numai in cazul in care societatea dispune de fonduri pentru aceasta............
Si acum vine cireasa... In cazul imposibilitatii asigurarii acestei cote din salariu sau a refuzului de a presta munca la care este solicitat salariatul poate opta intre intrarea in CFP sau desfacerea contractului de munca+somaj... Stati ca nu s-a terminat... urmeaza si frisca... In cazul in care salariatul ramane la domiciliu va fi remunerat cu doar 50% din salariul de baza...

Voi ati mai intalnit asa ceva?
Adica esti in somaj tehnic dar primesti 75% din salariu daca prestezi activitati utile societatii (habar n-am ce... vopsesti garduri, plantezi pomi...) - asta au inteles ei din "ramanerea la dispozitia societatii".... Nu vrei sa prestezi si stai acasa - ori intri in CFP, ori pleci in somaj, ori primesti doar 50%......

E legal?
Prevederile CCM-urilor la nivel de unitate nu trebuie sa fie inferioare CCM-ului la nivel national.

CCMUNN 2007-2010:
Art 3 (3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse."

In eventualitatea unui proces cu CCM-ul din care n-ati impartasit cateva fragmente angajatorul pierde sigur pentru nerespectarea preverilor minime ale CCMUNN 2007-2010.
Ce pasi trebuie urmati ca o societate sa se declare in somaj tehnic, ce acte trebuie depuse la ITM sau in alte parti?
Ce se intampla daca angajatii isi continua activitatea dar ei sunt defapt in somaj tehnic?

Daca salariatii lucreaza dar sunt declarati in " somaj tehnic" se cheama munca la negru iar angajatorul face o frumoasa evaziune fiscala care este prevazuta ca infractiunein codul penal.
Pentru somajul tehnic angajatorul emite o decizie motivata prin care decide ca un anumit numar de salariati sau toti salariatii sa fie pe o anumita perioada in somaj tehnic, decizia insotita de o notificare se inregistreaza la ITM. Urmare a decizie conducerii pentru fiecare salariat care intra in somaj tehnic se emite decizie de suspendare a CIM. pentru o perioada anume, daca este cunoscuta perioada ,sau se emite suspendarea doar cu data de inceput a suspendarii in cazul in care nu se cunoaste perioada La final urmand sa fie facuta o decizie de reluare a activitatii pentru fiecare salariat care isi reia activitatea. Avand CIM suspendat salariatul nu lucreaza, perioada respectiva nu este vechime........

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic....ajutor....!!!! Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul somajului tehnic, contractul individual de munca se suspenda, angajatorul plateste 75% din salariul de incadrare. Ce se plateste (CAS, SOMAJ, CASS, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic dar muncim? tmishu tmishu incepand cu 01.08.2010 am intrat in somaj tehnic pe o perioada de 3 luni!in acest interval angajatorul are dreptul sa ceara angajatilor sa presteze servicii ca ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic? nelamurire vio_adriana vio_adriana din anumite motive firma la care lucrez a trimis o anumita parte din angajati in somaj tehnic...insa acest lucru este doar in acte pt ca noi continuam sa ne ... (vezi toată discuția)