avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii somaj tehnic....AJUTOR....!!!!
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

somaj tehnic....AJUTOR....!!!!

In cazul somajului tehnic, contractul individual de munca se suspenda, angajatorul plateste 75% din salariul de incadrare. Ce se plateste (CAS, SOMAJ, CASS, IMPOZIT ANGAJAT+ANGAJATOR) aferent acestui procent de 75%.
De ex, la salariul de 540 lei - 540 x 75%= 405 lei. CE SE PLATESTE SI CUM SE PLATESTE LA ACESTIA????
AJUTOR VA ROG !!!!!!
Cel mai recent răspuns: Luminita Plesca , Consultant resurse umane 12:04, 24 Noiembrie 2008
Termenul de somaj tehnic nu nu mai exista de la 01.01.2007
In Codul Muncii este mentionat procentul de 75 % , ca obligatie de plata salariala a angajatorului , in cazul "somajului tehnic".
In legea initiala se prevedea :

Capitolul 4
Suspendarea contractului de muncă

Art. 45 - Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pentru următoarele motive:
a) ca sancţiune disciplinară;
b) pe durata anchetei disciplinare, în condiţiile legii;
c) detaşare;
d) şomaj tehnic;
e) pe durata lock-out-ului,

Art. 46 (1) - ªomajul tehnic reprezintă imposibilitatea temporară a continuării activităţii de către angajator, pentru motive economice obiective.
(2) ªomajul tehnic nu poate dura o perioadă mai mare de 3 luni într-un an calendaristic.
(3) Pe durata şomajului tehnic salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
(4) Pe perioada şomajului tehnic salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător postului deţinut.
(5) Modul concret în care salariaţii vor executa obligaţia de a se afla la dispoziţia angajatorului, precum şi valoarea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic se stabileşte în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă aplicabile.

Iar la Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.





sa citesc din legi stiu si eu, alta era intrebarea, oricum multumesc!
Asa cum spuneati dvs da, se aplica 75% la salariul de baza 'De ex, la salariul de 540 lei - 540 x 75%= 405 lei. ' La aceasta valoare rezultata se aplica retinerile pentru CAS, somaj, sanatate, impozit si se tine seama de deducere (daca este cazul) fara nicio inlesnire sau reducere fata de o luna lucrata obisnuit, intrucat angajatul este deja avantajat de faptul ca primeste mare parte din salariu, fara a lucra efectiv.
Conform Codului muncii in caz de somaj tehnic CIM se suspenda, atentie insa se pare ca desi Codul muncii art. ref.
' Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. (2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii. '
face parte din CAPITOLUL IV Suspendarea contractului individual de munca - conform ITM nu este privita aceasta intrerupere ca si suspendare.
In alta ordine de idei - din cate stiu in programul pentru decl somaj daca treci ore suspendare pt caz toata luna nu te lasa sa inreg cuantum baza de calcul... pentru fractii da, e ok. Pentru programul raportare decl CAS - cei de la casa pensii spun sa se treaca timp de lucru proportional cu salariu adica 75% din timpul normal, c.c. nu mi se pare tocmai ok.
Sa vedem ce alte interpretari si modif program somaj samd apar acum, cand au inceput sa apara atat de multe cazuri somaj tehnic, insa eu va recomand sa incercati sa puneti intrebarea de mai sus la ITM.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
Luminita Plesca, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic silvias silvias Buna ziua Poate sa imi spuna si mie cineva care este cadrul legal pentru somajul tehnic. Multumesc! (vezi toată discuția)
Intrerupere temporara a activitatii in constructii ContSters113415 ContSters113415 Suntem o societate de constructii si in aceasta perioada nu avem de lucru. Administratorul societatii a decis sa plateasca salariatii cu 75% dar fara sa ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Tiblan Tiblan Buna ziua.As dori sa ma interesez daca trimiti pe un salariat la somaj tehnic pe o perioda determinata din cauza ca ai pierderi la firma,trebuie sa platesti 75 ... (vezi toată discuția)