avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pentru pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pentru pensie anticipata

Buna ziua!Sunt nascuta in 09.02.1960, am 20 ani vechime lucrati in conditii deosebite cuprinse in grupa a II a,pot sa beneficiez de pensie anticipata? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 14:26, 16 Septembrie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. - Pentru a va da un raspuns corect trebuie sa precizati care este stagiul efectiv de cotizare (vechimea in munca) total din care aveti cei 20 de ani de conditii deosebite de munca de munca.
- Sau toata vechimea dvs. este formata din cei 20 de ani de conditii deosebite de munca?
Prevederile legii pensiilor 263/2010

Pensia anticipata se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare calculata in functie de data de nastere conform anexelor 5 si 6 la legea unitara a pensiilor 263/2010.
Calculul punctajului pentru pensia anticipata se face la fel cu cel pentru pensia la limita de varsta cu diferenta ca nu se iau in calcul punctajele realizate in perioadele asimilate;

Pe perioada de pensie anticipata pensionarul nu poate cumula pensia cu venituri din o activitate profesionala pentru care este obligat sa plateasca CAS (contributie pentru pensie).

Se poate cumula pensia anticipata cu veniturile obtinute prin : - calitatea de consilieri locali sau judeteni - cadre militare trecute in rezerva sau asimilatii acestora, enumerate mai sus. - persoane care relizeaza venituri de natura profesionala altele decat salariile din drepturi de autor sau contracte/conventii incheiate potrivit codului civil.

La realizarea varstei de pensionare pentru pensie la limita de varsta pensia anticipata se transforma din oficiu in pensie la limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea punctajelor din perioadele asimilate.
Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2016 luna Octombrie la virsta de 56 ani si 8 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 39 ani si 8 luni.

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2016 luna Octombrie la virsta de 56 ani si 8 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 31 ani si 8 luni.Pt. cei 20 de ani lucrati in gr.II-a de munca beneficiati de o reducere de 4 ani si 6 luni din 61 de ani si 8 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata TALIOARA TALIOARA Sunt nascuta la 08.04.1960. Am 33 ani si 6 luni de vechime din care am avut somaj 1 an si 8 luni. La ce varsta ma pot pensiona anticipat?Mentionez ca am 3 ... (vezi toată discuția)
Pensionare la 54 de ani noemipopa noemipopa buna ziua! mama mea este nascuta in 20 august 1958 si are lucrati 32 de ani in zona BAIA MARE. intrebarea mea este daca poate cere pensionare anticipata? ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)