avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este diferenta dintre regimul comunitatii legale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este diferenta dintre regimul comunitatii legale si cel al comunitatii conventionale ?

m-ar interesa daca mi-ati putea explica,va rog frumos,care este diferenta dintre comunitate legala si cea conventionala,mai pe scurt,pe intelesul unui om de rand:">,fiindca de la primarie nu au stiut sa imi explice exact.Care dintre ele presupune ca bunurile proprii sa devina comune pt.a avea drepturi egale.Si,de exemplu,in cazul unui apartament dobandit prin donatie cu interdictie de instrainare si grevare,se poate acorda drept egal celuilalt sot,adica sa apara si numele lui pe contract,sa aibe dreptul la jumatate din imobil.va multumesc:)
Potrivit dispoziţiilor art. 366 din Noul Cod civil, regimul comunităţii convenţionale este definit ca normă derogatorie de la regimul comunităţii legale, potrivit acordului dintre părţi.

Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii legale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:

A) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi;

B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;

C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.


Comunitatea legala este regula care s-a aplicat inaintea actualului cod civil si care se aplica si in prezent in lipsa de stipulatie contrara si care presupune ca bunurile dobandite in timpul casatoriei au regimul unor bunuri comune.
Si,de exemplu,in cazul unui apartament dobandit prin donatie cu interdictie de instrainare si grevare,se poate acorda drept egal celuilalt sot,adica sa apara si numele lui pe contract,sa aibe dreptul la jumatate din imobil?va multumesc

Buna seara .
Dupa cum v-a spus colega,acest lucru este valabil in cadrul comunitatii legale matrimoniale,adica donatia primita de un sot,este in exclusivitate a lui,doar daca nu se convine astfel .
Cu stima,
Marius Bote ..
Ceea ce dv vrea nu este decat un pact asupra un specific bun. Se poate daca o faci cu intentia de a cumpara cu ceilalt sot dreptul respectiv de la persona ce vrea in realitate s-o donez, ceva ce impotriveste sistem juridic, nu doar romanesc, in totalitate. Dar daca deja este donat nimic nu se mai poate face. Pentru pactul initial prealabil nu e necesar sa se schimb regimul matrimonial. Nici pentru a fi comun e posibil schimband niciun regimen matrimonial. Toate sunt respectuoase cu intentia donatorului.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
După părerea mea, problema D-voastră nu are legătură cu comunitatea de bunuri a soților.

Problema este că donatorul a făcut o donașie cu sarcina impusă donatarului de a nu înstrăina bunul în timpul vieții acestuia (sau doar pe o anumită perioadă de timp).
În această situație, înstrăinarea unei cote din dreptul de proprietate asupra bunului respectiv ar însemna o încălcare a îndeplinirii sarcinii respective de către donatar, ceea ce ar face ca donația respectivă să fie revocabilă.

Cel mai bine pt D-voastră ar fi să vorbiți cu un avocat specializat care să vadă și să poată interpreta exact acea clauză de inalienabilitate din cuprinsul donației.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe numele ambilor soti 2015 PROPIETARap PROPIETARap Inainte de casatorie sotul sau sotia a dobandit prin vanzare cumparare un apartament. Dupa casatorie proprietarul(sotul sau sotia) apartamentul decide ca ... (vezi toată discuția)
Pot fi trecuta in contract? hope72 hope72 buna ziua sunt casatorita de 20 de ani am o fata de 19 ani. problema eate apartamentul in care locuiesc, este primit donatie de la \'\'draguta\'\' de soacra ... (vezi toată discuția)