avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe numele ambilor soti 2015

Inainte de casatorie sotul sau sotia a dobandit prin vanzare cumparare un apartament. Dupa casatorie proprietarul(sotul sau sotia) apartamentul decide ca apartamentul sa aiba ca proprietari pe ambii soti, mai explicit, daca pana acum era sotia pe actul de proprietate, aceasta doreste ca de acum inainte sa fie si sotul, dreptul de proprietate asupra imobilului sa fie impartit in mod egal.
Pana acum am aflat urmatoarele despre acest subiect si despre care nu stiu care varianta este cea mai indicata sau legala sau potrivita
-donatia
-vanzarea intre soti
-imputernicirea instantei de judecata cu o actiune in constatare solicitandu se trecerea si a celuilalt sot
-vanzarea cumpararea intre soti
daca mai e ceva ce eu nu am gasit, va rog sa ma ajutati pentru a sti cum se procedeaza
multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:53, 21 Noiembrie 2015
Donatia intre soti este revocabila, in timpul casatoriei.( asadar, donatia poate fi revocata, fiind lipsita de efectele sale).

Vanzarea-cumpararea intre soti nu este prohibita de lege.


Puteti opta pentru perfetarea unei conventii matrimoniale, incheiate in forma autentica, alegand regimul comunitatii conventionale.


Când soţii optează pentru regimul comunităţii convenţionale, cuprinsul convenţiei se poate referi la unul sau mai multe dintre aspectele prevăzute la art. 367 lit. a-e) din noul cod civil, respectiv:
că nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri.
a) includerea în comunitate, total sau parţial, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi,


b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei;
c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unuia dintre soţi îi este imposibil să-şi exprime voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, dar numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
d) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru este imposibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.


În cazul comunităţii convenţionale, soţii pot stabili anticipat, la data încheierii convenţiei matrimoniale, cota parte ce le revine din bunurile achiziţionate în comun în timpul căsătoriei, cotă-parte obligatorie pentru toate achiziţiile din timpul căsătoriei şi orice modificare a acestei clauze va fi precedată de lichidarea regimului matrimonial şi încheierea unei alte convenţii matrimoniale.




Succes.
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
bun, multumesc pentru raspuns.
-donatia spuneti ca nu
- vanzarea intre soti spuneti ca da si observam ca În trecut, exista o prevedere imperativă în articolul 1307, conform căreia : „ vânzarea între soţi este interzisă”. Raţiunea acestei reglementări consta odinioară în impiedicarea soţilor, de a face sub pretextul unei vânzări, donaţii deghizate, încălcând în acest fel principiul irevocabilităţii donaţiilor. dar in prezent legiuitorul instituie aşadar o normă care reprezintă începutul unei relaţii de afaceri între soţii Noului Cod Civil: „Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ ” ( art. 317 al. 1 din Codul Civil ). asta daca am inteles eu bine. Imi puteti spune in ce conditii se poate face acest lucru?
-dar cu imputernicirea instantei de judecata cu o actiune in constatare solicitandu-se trecerea si a celuilalt sot in actul de vanzare cumparare se poate?
Acest subiect de discutie fiind deschis datorita faptului ca cei doi soti au ajuns la concluzia ca amandoi dau cu var, amandoi aduc imbunatatiri, amandoi cumpara frigider, amandoi fac diverse acolo iar printr un exercitiu de imaginatie in care cei doi la varsta de 60 de ani divorteaza, sotul sau sotia care nu era proprietar va trebui sa plece desi pana la acel moment a contribuit in egala masura la bunul mers al lucrurilor in ceea ce priveste imobilul.
acum revin la nedumerirea mea si intreb ce modalitate ar trebui aleasa pentru a da celor doi drepturi egale asupra proprietatii pentru ca in viitor sa fie evitate intamplari de genul celei exemplificate mai sus.
multumesc
Cel mai simplu este sa procedati la modificarea conventionala a regimului matrimonial conform art.369 Noul Cod Civil si sa optati ptr.comunitatea conventionala matrimoniala conf.art.367 a) Noul Cod Civil.
multumesc si dvs pentru raspuns
sunteti bun sa mi spuneti care este procedura pentru modificarea conventionala a regimului matrimonial asa cum ati specificat mai sus?
Urmeaza sa va adresati unui notar public ptr.modificarea conventionala a regimului matrimonial,prin incheierea unei conventii notariale.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Imobil obtinut inainte de casatorie tbia tbia Ce poate face unul dintre soti, care a cumparat o casa inainte de casatorie, pentru a trece si pe celalat sot pe extrasul de carte funciara? (vezi toată discuția)
Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)