avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda radar

am fost surprins de camerele video fixe pe dn1 circuland cu 82 km la ora,m-i s-a trimis un formular acasa prin care am fost informat de acest lucru si mi se spune ca sa trimit datele conducatorului auto,adica eu,masina nu e pe numele meu e pe al unei nepoate.intrebarea e daca mai au dreptul cei cu camere fixe sa mai amendeze aceste contraventii si de ce nu trimit si poza daca tot trimit instiintarea(spun ca poza numai la solicitarea instantei)adica sa te duci prin tribunal ca sa te lamuresti daca ai comis vreo contraventie sau nu!si daca trimit datele o sa primesc un proces verbal de contaventie o amenda pe care sa o contest in instanta?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:26, 16 Septembrie 2012
sory29 a scris:

m-i s-a trimis un formular acasa prin care am fost informat de acest lucru si mi se spune ca sa trimit datele conducatorului auto,adica eu,masina nu e pe numele meu e pe al unei nepoate. (...) si daca trimit datele o sa primesc un proces verbal de contaventie o amenda pe care sa o contest in instanta?


1. au dreptul.
HG 1391-RAOUG195
Art. 181. – (1) În situatia în care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier încheie un proces verbal de constatare a contraventiei potrivit modelului prevazut în anexa nr.1D, dupa prelucrarea înregistrarilor si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
(2) Datele de identificare a contravenientului care se consemneaza în procesul-verbal de constatare a contraventiei sunt cele comunicate, în scris, sub semnatura proprietarului sau detinatorului legal al vehiculului.

2. cel mai probabil formularul l-a primit nepoata si nu dvs. ptr ca instiintarea se trimite acasa proprietarului masinii si nu celui care a fost la volan ptr simplul motiv ca daca ar fi stiut cine se afla la volan nu se mai trimitea acel formular ptr confirmarea identitatii conducatorului auto

3. daca nu raspundeti instiintarii amenda este destul de mare.

Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a (9-20 pct amenda=630-1400 lei) de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
14. necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus;

4. veti primi prin posta un proces verbal de contraventie pe care aveti dreptul sa atacati in termen de 15 zile de comunicare la judecatoria pe raza careia a fost constatata fapta.

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda lipsa rovinieta, contestare? PPStm PPStm Buna ziua tuturor! Am primit in cutia postala plicul cu procesul verbal intocmit in lipsa unei roviniete, trecand pe langa o camera fixa. Fapta s-a intamplat ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda Avecc Avecc Buna ziua, Va rog cei care aveti experineta sa aruncati un ochi peste aceasta plangere si sa imi spuneti daca este ok. Vreau sa o trimit ... (vezi toată discuția)
Comunicare identitate sofer Super_lol Super_lol Buna ziua, O persoana din familia mea a gasit o citatie(cred ca asta este) in usa de la apartament in care se cere ca eu sa comunic in 5 zile cine a condus ... (vezi toată discuția)