avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timpul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timpul de munca

Am un contract de munca, in care prin fisa postului si prin decizia angajatorului (institutie bugetara) se spacifica faptul ca trebuie sa asigur functionarea permanenta a serviciilor de Internet ale institutiei, respectiv posta electronica, site-ul www, navigare, etc.

Avand in vedere ca site-ul www este/trebuie mentinut vizibil 24 ore/24 si 7 zile/saptamana, care este "timpul de lucru" ??

Ca multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: trifoi1998 , utilizator 09:03, 18 Septembrie 2012
Conform cerințelor art.112 alin. (1) din Codul muncii , republicat, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
In acelasi sens, sunt si dispozitiile art. 10 din HG 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca.
Aceste dispozitii legale privind durata timpului de lucru au caracter imperativ si definesc salariatul cu norma întreaga.
Asadar norma intreaga de munca este un concept reglementat de Codul muncii, iar numai prin legi speciale se poate stabili o durata mai mica a normei intregi de munca.
Pe cale de consecinta, apreciem ca nu exista posibilitatea ca angajatorul să stabilească prin Regulamentul intern ca norma întreagă de lucru reprezinta o durata a timpului de munca sub 8 ore pe zi si sub 40 de ore pe săptămână.

De altfel, programul ReviSal permite înregistrarea urmatoarele mentiuni la înregistrarea unui contract individual de munca cu norma intreaga:
- Norma intreaga 8/40;
- Norma intreaga 6/30;
- Norma intreaga legi speciale.
Multumesc !

Totusi, eu asigur serviciile mentionate non-stop ! Asta inseamna ca muncesc MAI mult decat o norma intreaga ?

Angajatorul mi-a facut contract de munca avand norma intreaga, dar, totusi imi cere sa asigur functionarea serviciilor de Internet non-stop, respectiv e-mail, www, vizibilitate, etc !
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
trifoi1998, utilizator
ce condiții prevede Contractul de muncă cu respectiva entitate ? Cumva că norma de muncă întreagă pt. cazul dvs. este cumva de 24 h non-stop? Nu cumva sunteți 3 persoane ? Executați îndatoririle de serviciu de la domiciliu și doar interveniți în caz de . . ..? În evidența electronică a carnetului de muncă, ce scrie ?
n53 a scris:

ce condiții prevede Contractul de muncă cu respectiva entitate ? Cumva că norma de muncă întreagă pt. cazul dvs. este cumva de 24 h non-stop? Nu cumva sunteți 3 persoane ? Executați îndatoririle de serviciu de la domiciliu și doar interveniți în caz de . . ..? În evidența electronică a carnetului de muncă, ce scrie ?

Exista o singura "Decizie" a angajatorului, care prevede ca eu trebuie sa asigur serviciile mentionate non-stop. Nu exista alte persoane desemnate printr-o Decizie similara.

Interventiile sunt posibile de oriunde ! Fiind vorba de Internet, am facut interventii chiar si cand NU ma aflam in tara (de exemplu, in concediu, de la Berlin, am actualizat site-ul www).

Unele situatii sunt de tip "interventie de incident" dar exista si situatii de operatii de intretinere/actualizare care sunt facute "de la distanta", in fond tocmai asta-i logica Internetului.

Desigur, am creeat programe (roboti) care ma ajuta, adica indeplinesc anumite sarcini programate de mine, inclusiv emiterea de avertizari, automat. Doar trebuie sa dorm si eu, totusi !

In privinta "formalizarii" lucrurile sunt chiar mai complicate, pentru ca institutia (bugetara) nu are in schema posturi de IT, iar eu sunt incadrat ca cercetator stiintific, deoarece indeplinesc toate conditiile (doctorat, lucari publicate, etc.).

Puteti sa ma lamuriti ? Adica, ce statut au activitatile prestate, in conditiile de functionare mentionate !?
O precizare: nu doresc plata suplimentara, nici nu ar fi posibil, din cate stiu. As vrea sa stiu totusi care este interpretarea legala a spetei enuntate ! Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Timpul de munca ContSters61389 ContSters61389 Codul Muncii defineste in Art. 111. - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si ... (vezi toată discuția)
Timp lucru saptamanal- repaus saptamanal nataliaz nataliaz buna ziua, Lucrez intr-o unitate cu program de functionare non stop. Se lucreaza in 3 ture (2 de zi si una de noapte). Tura de zi are durata de 7 ore, iar ... (vezi toată discuția)
Ture de noapte- farmacie negrila_cristiana negrila_cristiana buna ziua, avem urmatoarea situatie. farmacie deschisa non stop. alte farmacii din acelasi lant cu program normal sau in ture de 8 ore. farmacisti ... (vezi toată discuția)