Am un contract de munca, in care prin fisa postului si prin decizia angajatorului (institutie bugetara) se spacifica faptul ca trebuie sa asigur functionarea permanenta a serviciilor de Internet ale institutiei, respectiv posta electronica, site-ul www, navigare, etc.
Avand in vedere ca site-ul www este/trebuie mentinut vizibil 24 ore/24 si 7 zile/saptamana, care este "timpul de lucru" ??
în opinia mea :
-având în vedere funcționarea continuă a serviciului pe Internet (24/24 h);
-că serviciul dvs. pretinde succesiv 7/7 zile ale unei săptămâni ;
-întrucât nu sunteți obligat a fi prezent la o anumită oră la program și nici sfârșitul programului la o anumită oră, deci nu trebuie să prestați decât eventuale mici intervenții în sistem în caz de nevoie și de oriunde puteți accesa Internetul : angajatorul, a dispus încadrarea postului sub acest specific și atribuindu-i o normă întreagă (norma de 8 h din 24).
Mai mult, el ”ignoră” privit dintr-un alt unghi chiar și timpul de repaus/odihnă, repausul săptămânal/zilele nelucrătoare, considerând un tot unitar că orice intervenție a angajatului NU AR depăși sub niciun motiv un volum mai mare de 8 h/zi.Totuși, angajatorul ar fi trebuit să prevadă în CIM o prevedere clară în acest sens.Mai mult, munca de noapte NU poate fi echivalată cu cea de zi, deci un oarecare procentaj de spor ! Nici lipsa angajatului de zile libere.Ar fi indicat, să solicitați personal când aveți puțin timp liber și punctul de vedere al ITM local.La mijloc, e ceva paralel cu legea.
Nu este vorba de "mici interventii" pentru ca eu administrez chiar server-ul propriu-zis, cel care contine serviciile e-mail, www, domeniu-DNS, browsing, etc. Administrarea unui server Linux, complet, este o activitate inalt calificata. Dar astea-s detalii tehnice. Din punctul meu de vedere este OK, altfel n-as presta activitatea, evident.
Totusi, credeti ca in conditiile date, angajatorul poate pretinde SI program fix de 8 ore / zi, 5 zile / saptamana ? Adica, de vreme ce imi cere sa mentin serviciile active continuu, 24/24 si 7/7, poate pretinde, SIMULTAN SI sa fiu 8 ore fix / 5 zile pe saptamana intr-un birou ?
Poate ca m-am exprimat cam complicat, dar totusi, ma puteti ajuta cu o parere !?
1) potrivit ultimei dvs. postări, ies la iveală cu totul alte informații decât cele care conturau o cu totul altă abordare, înțelegere și posibilă soluție : acum, dvs. susțineți că de fapt aveți un serviciu, că norma întreagă de muncă reprezintă în fapt și în drept ”program fix de 8 ore / zi, 5 zile / saptamana” asta pe de o parte ;
2) pe de altă parte, vă puneți legitima întrebare ” de vreme ce imi cere sa mentin serviciile active continuu, 24/24 si 7/7, poate pretinde, SIMULTAN SI sa fiu 8 ore fix / 5 zile pe saptamana intr-un birou ?” ;
a) totuși : dând dovadă de tact și operând cu diplomație această problemă, încercați respectuos a obține ceva informații chiar de la angajator, eventual provocați diplomatic o mică lămurire ;
b) vă recomandam mai sus, să solicitați tot cu tact și diplomație o informație/explicație chiar de la ITM local.
În opinia mea, ceva e ”necurat” la mijloc dar pus cu dichis juridic (chiar viclean), nu cunosc conținutul contractului, nu cunosc conținutul Fișei postului și nici regulamentele interne ale acelei entități bugetare.
Nu e viclenie :) Directorul este un tip foarte serios; poate chiar prea serios. Pe de-o parte are nevoie de serviciile respective, "permanent", iar pe de alta parte tipul de la "resurse umane" stie regula cu 8 ore/zi, 5 zile/saptamana.
Asta-i chestiunea: pot COEXISTA cele doua formulari (cerinte) adica "permanent" si "fix 8 ore/zi" ?
Cred ca problema asta este destul de raspandita, avand in vedere ca institutiile bugetare mai mici (ca numar de personal) au de regula un singur IT-ist.