avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timpul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timpul de munca

Am un contract de munca, in care prin fisa postului si prin decizia angajatorului (institutie bugetara) se spacifica faptul ca trebuie sa asigur functionarea permanenta a serviciilor de Internet ale institutiei, respectiv posta electronica, site-ul www, navigare, etc.

Avand in vedere ca site-ul www este/trebuie mentinut vizibil 24 ore/24 si 7 zile/saptamana, care este "timpul de lucru" ??

Ca multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: trifoi1998 , utilizator 09:03, 18 Septembrie 2012
în opinia mea :
-având în vedere funcționarea continuă a serviciului pe Internet (24/24 h);
-că serviciul dvs. pretinde succesiv 7/7 zile ale unei săptămâni ;
-întrucât nu sunteți obligat a fi prezent la o anumită oră la program și nici sfârșitul programului la o anumită oră, deci nu trebuie să prestați decât eventuale mici intervenții în sistem în caz de nevoie și de oriunde puteți accesa Internetul : angajatorul, a dispus încadrarea postului sub acest specific și atribuindu-i o normă întreagă (norma de 8 h din 24).
Mai mult, el ”ignoră” privit dintr-un alt unghi chiar și timpul de repaus/odihnă, repausul săptămânal/zilele nelucrătoare, considerând un tot unitar că orice intervenție a angajatului NU AR depăși sub niciun motiv un volum mai mare de 8 h/zi.Totuși, angajatorul ar fi trebuit să prevadă în CIM o prevedere clară în acest sens.Mai mult, munca de noapte NU poate fi echivalată cu cea de zi, deci un oarecare procentaj de spor ! Nici lipsa angajatului de zile libere.Ar fi indicat, să solicitați personal când aveți puțin timp liber și punctul de vedere al ITM local.La mijloc, e ceva paralel cu legea.
Nu este vorba de "mici interventii" pentru ca eu administrez chiar server-ul propriu-zis, cel care contine serviciile e-mail, www, domeniu-DNS, browsing, etc. Administrarea unui server Linux, complet, este o activitate inalt calificata. Dar astea-s detalii tehnice. Din punctul meu de vedere este OK, altfel n-as presta activitatea, evident.

Totusi, credeti ca in conditiile date, angajatorul poate pretinde SI program fix de 8 ore / zi, 5 zile / saptamana ? Adica, de vreme ce imi cere sa mentin serviciile active continuu, 24/24 si 7/7, poate pretinde, SIMULTAN SI sa fiu 8 ore fix / 5 zile pe saptamana intr-un birou ?

Poate ca m-am exprimat cam complicat, dar totusi, ma puteti ajuta cu o parere !?
1) potrivit ultimei dvs. postări, ies la iveală cu totul alte informații decât cele care conturau o cu totul altă abordare, înțelegere și posibilă soluție : acum, dvs. susțineți că de fapt aveți un serviciu, că norma întreagă de muncă reprezintă în fapt și în drept ”program fix de 8 ore / zi, 5 zile / saptamana” asta pe de o parte ;
2) pe de altă parte, vă puneți legitima întrebare ” de vreme ce imi cere sa mentin serviciile active continuu, 24/24 si 7/7, poate pretinde, SIMULTAN SI sa fiu 8 ore fix / 5 zile pe saptamana intr-un birou ?” ;
a) totuși : dând dovadă de tact și operând cu diplomație această problemă, încercați respectuos a obține ceva informații chiar de la angajator, eventual provocați diplomatic o mică lămurire ;
b) vă recomandam mai sus, să solicitați tot cu tact și diplomație o informație/explicație chiar de la ITM local.
În opinia mea, ceva e ”necurat” la mijloc dar pus cu dichis juridic (chiar viclean), nu cunosc conținutul contractului, nu cunosc conținutul Fișei postului și nici regulamentele interne ale acelei entități bugetare.

Nu e viclenie :) Directorul este un tip foarte serios; poate chiar prea serios. Pe de-o parte are nevoie de serviciile respective, "permanent", iar pe de alta parte tipul de la "resurse umane" stie regula cu 8 ore/zi, 5 zile/saptamana.

Asta-i chestiunea: pot COEXISTA cele doua formulari (cerinte) adica "permanent" si "fix 8 ore/zi" ?

Cred ca problema asta este destul de raspandita, avand in vedere ca institutiile bugetare mai mici (ca numar de personal) au de regula un singur IT-ist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timpul de munca ContSters61389 ContSters61389 Codul Muncii defineste in Art. 111. - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si ... (vezi toată discuția)
Timp lucru saptamanal- repaus saptamanal nataliaz nataliaz buna ziua, Lucrez intr-o unitate cu program de functionare non stop. Se lucreaza in 3 ture (2 de zi si una de noapte). Tura de zi are durata de 7 ore, iar ... (vezi toată discuția)
Ture de noapte- farmacie negrila_cristiana negrila_cristiana buna ziua, avem urmatoarea situatie. farmacie deschisa non stop. alte farmacii din acelasi lant cu program normal sau in ture de 8 ore. farmacisti ... (vezi toată discuția)