avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timpul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timpul de munca

Codul Muncii defineste in Art. 111. - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

Sunt IT-ist, iar angajatorul mi-a fixat, prin fisa postului, "...asigura functionarea permanenta a serviciilor de Internet ale Institutiei, respectiv site, e-mail, domeniu".

Avand in vedere ca "permanent" sunt la dispozitia angajatorului, care este "timpul de munca"? Desigur, nu stau in fata unui calculator 24 ore/zi 7/7 dar mi-am creeat programe care imi semnaleaza eventuale disfunctionalitati. In plus, verific si intervin direct, in caz de nevoie, prin conectare de oriunde, de acasa, in week-end, in vacanta, etc. indiferent de ora sau zi a saptamanii !

Se poate spune ca prin caracterul "permanent", timpul de munca este 24/24 7/7 ? :O In caz contrar, pot, de exemplu, sa las sa functioneze serviciile numai 8 ore/zi si 5 zile/saptamana ?

In plus, recent, angajatorul imi cere sa semnez declaratie pe proprie raspundere prin care sa specific faptul ca NU muncesc mai mult de 48 ore/saptamana !!
Cel mai recent răspuns: ContSters61389 , utilizator 20:18, 19 Iulie 2013
Timpul de munca se regaseste in CIM (contractul individual de munca). Faptul ca sunteti prin fisa postului la dispozitia angajatorului oricand nu inseamna ca prestati 24/24-7/7. Inseamna ca atunci cand el are nevoie dumneavoastra trebuie sa interveniti. In mod normal atunci cand interveniti se poate considera ca ati efectuat ore suplimentare. Angajatorul nu va poate obliga sa prestati ore suplimentare dar daca le prestati inseamna ca sunteti de acord. Orele totale de munca pe saptamana nu pot depasi 48 decat in cazul in care media pe ultimele 4 luni de zile nu depaseste 48 de ore pe saptamana (Art. 114). Cel mai simplu este sa contorizati orele prestate si apoi de comun acord cu angajatorul sa fiti remunerat pentru orele suplimentare.
Va multumesc pentru raspuns, desi nu am inteles absolut nimic !:-/ Poate ca IT-ul este prea special!?

De exemplu, cand un medic este de garda 24 de ore, el poate sa doarma, dar este trezit in cazul unei urgente. Asta nu inseamna ca este contorizata numai interventia. Este de garda pur si simplu, iar garda inseamna 24 de ore!

Un paznic, poate sa nu faca absolut nimic toata noaptea. Daca alunga hotii, atunci inseamna ca trebuie contorizata strict interventia de 5 minute cat ii pune pe fuga !?

Eu cred ca sensul Art 111 este ca atata vreme cat esti la dispozitia angajatorului, chit ca-ti da de lucru sau nu, inseamna timp de munca! Altfel, te poate tine blocat, la dispozitia sa, permanent, dar in final sa pretinda ca "ai intervenit" numai mai stiu eu cat?
dar nu aveti un coleg (sau o colega) care sa va preia atributile atunci cand sunteti in concediu sau in libere si viceversa.
Nu mai exista niciun alt angajat care sa aiba o astfel de prevedere in fisa postului! In cadrul Institutiei sunt singurul raspunzator pentru functionarea "permanenta" a serviciilor de Internet. De altfel, nu-i deloc usor sa gasesti un IT-ist specializat pe servere/servicii Linux... In timp, am fost pus in situatia, de exemplu, de a actualiza informatiile de pe site-ul Institutiei, desi eram in concediu, plecat din tara !

Precizez: nu vorbim de pus / scos un calculator din priza, ci de servicii IT profesionale. Pentru astfel de servicii, angajatorul imi cere sa fiu la dispozitia sa "permanent" ! Dar, mai nou, imi cere si declaratie pe proprie raspundere, prin care sa declar ca NU muncesc mai mult de 48 ore/saptamana!
V-am raspuns pentru ca lucrez cu companii care presteaza servicii de telecomunicatii. Si acestea au nevoie ca angajatul sa stea la dispozitie in caz de avarii. Faptul ca poate fi solicitat oricand nu inseamna ca presteaza ore suplimentare ci doar in momentul in care presteaza munca efectiv. Cititi cu atentie art.111 la care faceti referire. \"si indeplineste sarcinile si atributiile sale". Medicul cat este de garda este prezent la serviciu. Discutam de cu totul altceva. Dumneavoastra aveti dreptul sa refuzati prestarea orelor suplimentare.

Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Alte discuții în legătură

Timpul de munca trifoi1998 trifoi1998 Am un contract de munca, in care prin fisa postului si prin decizia angajatorului (institutie bugetara) se spacifica faptul ca trebuie sa asigur functionarea ... (vezi toată discuția)
Ore platite pentru evenimente dan197 dan197 Buna ziua. Salariatilor care lucreaza in ture, respectiv 12 cu 24 , cei care lucreaza in restaurante le sunt platite orele suplimentare ca ore normale si ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga angajatorul sa particip la inventar in alta localitate? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna seara va rog ajutati-ma cu un raspuns, daca se poate pana maine... Am o prietena angajata la o firma din Buc cu fct analist relatii cu clientii. O pot ... (vezi toată discuția)