avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... delapidare administrator/proces penal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

delapidare administrator/proces penal

buna ziua. ma confrunt cu urmatoarea situatie: administratora a delapidat o suma importanta de bani, apx 150.000 ron. in acest timp a vandut si apartamentul in care locuia si s-a mutat. pt a putea recupera suma ar trebui sa o dam in judecata. am inteles ca este vital sa angajam un avocat bun, cu onorariu pe masura din pacate.
intrebarea mea este urmatoarea: as dori referinte despre avocat/casa avocatura care a avut succes in astfel de cazuri. exista asociatii care au castigat procese impotriva administratorilor ? orice experienta mi-ar fi utila. sunt din bucuresti
multumesc
Ma confrunt cu o situatie asemanatoare si in urma discutiei avuta cu politistul de proximitate, am aflat ca pot sa depun direct la sectie o plangere pentru suspiciune de frauda, Suspiciune pentru ca nu este dovedita decat printr-o expertiza contabila, in cazul meu fiind necesara chiar refacerea contabilitatii pe cei 6 ani cat a durat contractul fostului administrator.

In cazul meu, motivul pentru care nu se poate dovedi prejudiciul/delapidarea este ca acesta nu a intocmit registrul de penalitati ci cel de fonduri de reparatii, ori in acest caz, nu se stie cum/in ce fel/unde au fost cheltuite sumele sau daca au fost furate. Daca exista suspiciunea se poate demara o astfel de procedura apeland la organele in drept dar este un mecanism care se va pune in miscare si va fi necesara o epxpertiza platita din banii asociatiei (in urma hotararii adunarii generale) pentru a dovedi inselaciune despre care vorbiti.

Personal va inteleg situatia dar trebuie sa fiti atenta ca, din dorinta de a demasca o inselaciune, sa nu incalcati Dvs. legea, administratorul respectiv putand sa va acuze ca emiteti acuzatii nefondate.
Domnul Lucian Huzum v-a sfatuit bine, luati legatura cu baroul Bucuresti si cautati un avocat care sa fie familiarizat cu astfel de cazuri.
Eu tocmai am demis un domn avocat angajat de fostul administrator pentru lipsa de profesionalism intr-un proces de recuperare debite care dureaza inca din 2009.
Discutati in comitet, organizati o adunare generala si aflati parerea oamenilor, supuneti la vot necesitatea unei expertize si reclamarea administratorului.
:luck:
L.C.
Laura Ciobeica a scris:

nu a intocmit registrul de penalitati ci cel de fonduri de reparatii, ori in acest caz, nu se stie cum/in ce fel/unde au fost cheltuite sumele sau daca au fost furate.

Dv aveti suspiciuni referitor la existenta de prejudiciu material,asupra temeiniciei si legalitatii activitatii aministratorului ...dar omiteti aspectul ca activitatea acestuia ,legal ,este lunar verificata,
vizata pentru legalitate de catre cenzor/comisie de cenzori
In cadrul activitatii asociatiei de proprietari mai ales cand exista contabilitate in partida simpla,pentru persoana specializata este usor de constatat diferente intre activ si pasiv,in registrul de evidenta intrari ..In astfel de situatii presedintele de asociatie solicita raport din partea cenzorului care detine obligatia sa verifice documntele si sa concluzioneze daca exista sau nu incalcari ale normelor in domeniu ,daca exista prejudiciu mataerial
Conditionat de concluziile cenzorului intern ,presedintele asociatiei detine autoritatea si competenta sa analizeze in cadrul comitetului executiv situatia ,eventual sa formuleze plangere impotriva administratorului de imobil,care in temeiul RIL promovat de procurorul general al parchetului ICCJ detine calitatea de functionar
nu am suspiciuni, dovada sunt soldurile de la furnizorii de utilitati. si da, suntem cu totii vinovati, si presedintele si cenzorii si noi toti . stiu asta foarte clar, eu am intrat pe acest forum pt ca am o problema si caut solutii, ca de fapt majoritatea celor de aici. daca lucrurile ar fi stat bine nu aveam ca cauta aici, nu?
Ei, ba da, mai aflati una, alta....:)
@ynocentta
Dv aveti suspiciuni referitor la existenta de prejudiciu material,asupra temeiniciei si legalitatii activitatii aministratorului ...dar omiteti aspectul ca activitatea acestuia ,legal ,este lunar verificata,
vizata pentru legalitate de catre cenzor/comisie de cenzori

S-ar putea sa fiu offtopic dar pentru faptul ca distinsii moderatori imi cunosc povestea din topicul deschis de mine tocmai pentru a cere ajutor, tin sa va spun ca o comisie de cenzori formata din oameni care nu au minime cunostinte de contabilitate si este interesata doar daca s-au achitat facturile la furnizori este inapta pentru asemenea atributii.
:)) La cateva zile de la investirea in functia de presedinte, am intrebat-o pe presedinta comisiei de cenzori daca a verificat actele (pe care i le-am insirat) si mi-a raspuns senina ca a verificat doar daca s-au platit furnizorii si atat pentru ca nu are cunostinte sa verifice registre de casa sau altele asemenea...
N-am sa povestesc din nou tot ce a urmat, doar faptul ca la 3 luni distanta, am organizat adunare generala in cadrul careia am spus lucrurilor pe nume, am demis administratorul si comisia de cenzori cu toti membrii si am schimbat comitetul.
Am avut sustinerea proprietarilor si spre norocul meu, nu m-am zbatut degeaba, acum lucrurile sunt pe fagasul lor, avem un nou administrator, un cenzor - expert contabil extern, iar la urmatoarea adunare generala ii voi intreba pe proprietari ce vor sa facem pentru ca eu singura nu acuz pe nimeni de absolut nimic fara ca toti sa-si asume costuri de expertize/contabilitatea refacuta, etc.
Nu pot sa inchei fara a multumi din nou moderatorilor si utilizatorilor care m-au sfatuit si indrumat si ce a fost mai important, au fost solidari
:bow:
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere administrator caradis caradis Buna ziua. sunt cenzor la o asociatie . Am verificat actele pe 2015 si sunt ingrozita de ce am gasit in ele. Presedintele nici nu vrea sa auda de expertiza, ... (vezi toată discuția)
Suspiciune lipsa bani din asociatie vyobuz vyobuz Buna seara!! De cateva zile la o asociatie de proprietari cu 88 de apartamente s-a lansat zvonul ca nu avem platite apa si energia termica din luna august ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator bloc angelica82 angelica82 Buna seara, Administratora scarii de bloc a demisionat fara nici un fel de sedinta si fara ca noi locatarii sa stim. Am inteles ca stia doar presedintele de ... (vezi toată discuția)