avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... inscriere in tablou direct ca avocat definitiv. Baroul ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

inscriere in tablou direct ca avocat definitiv. Baroul Cluj

Buna ziua,

in decembrie 2008 am promovat examenul de intrare in profesie organizat de baroul Cluj. Inainte de inscriere, mi s-a confirmat de catre secretariatul baroului ca, in cazul promovarii examenului, voi fi inscris direct in tablou ca avocat definitiv, intrucat fusesem definitivat anterior in functia de consilier juridic (prin aplicarea art. 281 din Statutul UNBR). Desigur ca intre momentul inscrierii si cel al sustinerii examenului, a intervenit celebra OUG nr. 159/2008, care a abrogat tocmai prevederile din art. 16 si 19 ale Legii 51, pe care se baza art. 281 din Statut. Intrucat, ca majoritatea normelor romanesti (ca si statutul profesiei, desigur), aceasta ordonanta este execrabil redactata, inclusiv in ce priveste dispozitiile sale tranzitorii, este un prilej numai bun de interpretare contradictorie a sa, de catre onoratele barouri. Astfel, in continuare unele barouri (Mures, Suceava, de ex), accepta inscrierea direct ca avocat definitiv a celor care au fost definitivati anterior in functia juridica, pe cand altele (care anii anteriori procedasera astfel) nu. Conform informatiilor oferite de baroul Cluj, doar dupa 1 februarie (de, ardeleni...) vor fi eliberate deciziile de validare a examenului, pana atunci incertitudinea continuand sa domneasca asupra subiectului. Va rog pe cei care eventual sunteti in aceeasi situatie cu mine, daca aveti alte informatii, sa le impartasiti.

Va multumesc anticipat :D
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 12:20, 6 Aprilie 2009
Nu sunt în aceeaşi situaţie, dar emit şi eu o opinie.

Ordonanţa nu poate retroactiva. Aplicîndu-se de la 1 ianuarie 2009, ea nu-şi poate produce efectele asupra unor situaţii preexistente intrării ei în vigoare.

Chiar dacă deciziile vor fi emise în anul 2009, ele sunt guvernate de legea în vigoare la data la care aţi fost declarat admis în profesie prin examen.

Părerea mea. :)

Oricum, există contenciosul administrativ.

Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2009
themis, utilizator
Multumesc pentru mesaj. Argumentul din pdv juridic este valid, iar pe langa el pot fi invocate si altele (cum ar fi de ex diferenta de aplicare in timp a normelor procedurale fata de cele de drept substantial), dar din pacate, nu prea cred ca astfel de argumente au multa greutate in fata onoratelor consilii ale barourilor, care, nu ca vreau sa fiu defaimator, dar aplica intr-un mod foarte larg :D principiul autonomiei. Or, eu ma refeream de fapt la informatii (in cazul in care exista, desigur;) despre intentiile reale ale consiliului baroului Cluj.

Multumesc inca o data pentru solicitudine :).
Principiul autonomiei nu poate înfrînge principiul legalităţii.

Iar intenţiile reale nu pot nici ele să fie transpuse în practică împotriva a ceea ce legea statuează. Oricum, le veţi cunoaşte în curînd.

B-)
Ai dreptate .....la Suceava candidatii declarati admisi la examenul de primire in profesia de avocat din decembrie 2008 care au fost consilieri juridici definitivi sunt inscrisi in tabloul avocatilor definitivi.
Si inca ceva, art 19 din legea 51/95 nu a fost abrogat prin OUG nr. 159/2008, ci doar art 16. Este posibil sa fie o scapare cu abrogarea art 19, dar nicaieri nu scrie ca este abrogat....in consecinta - este in vigoare.
Art.19 nu a fost abrogat. Atîta doar că acest articol reglementează situaţii care nu se mai regăsesc în lege din moment ce art.16 alin.1 şi 2 au fost abrogate. Astfel, prevederile din art 19 potrivit cărora:

(2) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a
fost definitivat în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocatură.
(3) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel care a fost înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin.
(2), dacă a promovat examen de definitivare în funcţia juridică pe care a exercitat-o anterior. Cei care
nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de
definitivare în avocatură.


au rămas fără obiectul pe care îl reglementează.

Se poate purta o discuţie întreagă.Alte discuții în legătură

Cum devii avocat daca esti consilier juridic? CARMEN_LUCIANA2000 CARMEN_LUCIANA2000 sunt consilier juridic, am 2 ani si 8 luni vechime ca si consilier juridic la o primarie si as vrea sa stiu cum pot deveni avocat. se ia in considerare aceasta ... (vezi toată discuția)
Cu vechime peste 5 ani sunt sau nu av. definitiv avocat&mediator avocat&mediator Am intrat anul acesta in barou, iar de la barou mi se spune ca de anul acesta totzi admisii sunt avocatzi stagiari. Lucrez in M.I. iar un coleg de-al meu a ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la baroul bucuresti andabej andabej Sau, mai bine zis, intrebari: 1. In calitate de consilier juridic definitiv cu peste 5 ani vechime pot intra in Barou ca avocat definitiv, dupa sustinerea ... (vezi toată discuția)