As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema.
Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu Alzheimer acum 2 ani. De atunci este sub tratament si, initial, boala a evoluat lent.
Dupa moartea tatalui si fratelui meu, s-a facut succesiunea. Mama a dat renuntare la mostenirea dupa fratele meu si a ramas doar proprietarea a jumatate din apartamentul lor, iar cealalta jumatate este a mea. La notar mi-a facut o procura cum ca eu pot sa ma ocup de vanzarea sau inchrierea apartamentlui la care amandoi suntem proprietari
Imediat dupa moartea tatalui meu, din cauza socului, boala a evoluat rapid asa ca de cateva luni mama are nevoie de insotitor permanant. Poate avea grija de ea intr-o oarecare masura, dar pentru siguranta, prefer sa fie insotita. Ea se afla acum in locuinta pe care i-am pus-o la dispozitie, unde poate sta linistita si sa aiba o viata cat se poate de decenta in conditiile bolii ei.
Intrebarea mea este urmatoarea: in conditiile in care rude apropiate nu mai exista (doar sora si nepoata ei), poate cineva sa conteste o posibila vanzare a apartamentului unde este co-proprietara?
In cazul in care mama semneaza un act de instrainare a jumatatii ei (ipotetic), pot contesta? Pe ce baza?
Cum pot sa devin tutorele ei?
Am nevoie sa pot lua decizii pentru ea pentru ca are multe momente in care nu asculta de persoana care are grija de ea si trebuie sa ma impun (sa accepte ajutorul cuiva, sa vina periodic la medicul de specialitate etc). Medicul ne-a comunicat ca va veni momentul in care va trebui internata si imi este teama de interventia unor persoane din exterior (sora, nepoata sau prietenii ei) care o pot influenta pe mama sa nu accepte varianta unui centru de ingrijire specializat.
In aceste conditii mai este cazul sa punem sub interdictie bolnavul de alzheimer si apoi sa ne adresam autoritatii tutelare pentru a numi o terta persoana care sa administreze bunurile acestuia sau daca dorim instrainarea proprietatii bolnavului de alzheimer este suficient sa ne prezentam la notar unde bolnavul semneaza documentele de vanzare ca si cum nu ar suferi de aceasta boala iar acele documente sunt perfect valabile daca nu le contesta nimeni?
In cazul nostru este vorba despre un teren pt care nu s-a facut iesirea din idiviziune si care are 4 proprietari, printre care se afla si cel bolnav de alzheimer. Interesul nostru ar fi sa evitam procedura anevoioasa de punere sub interdictie avand certitudinea ca nu are cine sa conteste vanzarea, deoarece fiind rude cei patru proprietari (doua surori + sotii acestora) decizia este luata de comun acord.
Cel mai bine este punerea sub interdictie , obtinerea autorizarii pentru instrainare care se va face exclusiv in interesul persoanei ocrotite. Daca incercati sa faceti altfel si daca boala este evidenta si avansata, notarul va refuza intocmirea actului si autentificarea acestuia.
In conditiile in care boala este evidenta notarul este obligat sa refuze intocmirea actelor sau atata timp cat noi consideram ca nu are cine sa conteste vanzarea notarul poate intocmi actele in cunostinta de cauza, doar aducandu-ne la cunostinta ca acele acte pot deveni nule in cazul unei contestatii?