avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie parinti
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie parinti

In data de 20 aprilie 2012 am trimis un e-mail catre scoala in care invata fiul meu, rugandu-l pe D-nul Director sa informeze parintii din scoala de propunerea mea, aceea a infiinta o asociatie de parinti cu scopul de a indruma cei 2% din salar catre asociatie si de a sustine educatia copiilor din scoala, dar si alte reparatii ale scolii. Nici in momentul de fata nu am primit nr. de inregistrare al cererii trimisa prin e-mail, iar inceperea anului scolar l-a facut in fuga, ca sa nu se intalneasca cu parintii. Din anul 1989 este director de scoala si mare lucru nu a facut. Anul trecut, a aparut scoala intr-unul din ziarele locale pt ca grupurile sanitare si tevile de apa nu erau conform normelor sanitare si s-a dispus amendarea scolii. Scoala se afla in Iasi si stiu sigur ca s-a primit e-mail la secretariat.
Cum ar trebui sa procedez in acest caz? Sa revin cu cererea catre scoala sau sa trimit cerere catre Inspectoratul de invatamant? In cat timp trebuia sa primesc nr de inregistrare al cererii si raspunsul conducerii?
multumesc mult
Daca doriti sa faceti o asociatie a parintilor, discutati in sedinta pe clasa apoi in sedinta pe scoala. nu aveti nevoie neaparata de aprobarea directorului, chiar daca in mod normal o colaborare cu conducerea scolii ar fi de preferat. Sunt presedinte fondator al unei astfel de asociatii si daca doriti amanunte putem discuta.
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
alm0nd0, utilizator
Singura aprobare ar fi pentru a inregistra acea asociatie a parintilor din scoala respectiva la acelasi sediu cu cel al scolii, adica sa va puna la dispozitie un spatiu printr-un contract. Altfel trebuie sa inregistrati in alta parte, la domiciliul unuia din membrii (parintele unui elev) fondatori. Dezavantajul acestei solutii ar fi ca dupa ce elevul respectiv termina si ciclul gimnazial in acea scoala, trebuie sa schimbati sediul acestei asociatii de parinti.
Poate ca e mai bine sa mergeti dumneavoastra cu alti membrii fondatori si sa discutati cu cei din conducerea scolii si sa le comunicati doleanta sa va puna la dispozitie un spatiu pentru a va infiinta asociatia si sa le explicati si avantajele lor si ale elevilor. Alte aprobari de la ei nu va trebuie.
Si evitati trimiterea de emailuri pentru comunicarea cu scoala pentru ca inca nu sunt obisnuiti toti sa utilizeze acest mijloc de comunicare. Redactati cererea scrisa si depuneti-o la secretariatul scolii. Apoi, in functie de raspunsul primit, mergeti si la inspectoratul scolar.
Buna ziua!
As dori sa ma ajutati si pe mine cu amanunte privind infiintarea unei astfel de asociatii a parintilor. Care sunt pasii,in ordine cronologica,de urmat?
Multumesc frumos!
Pentru mariaunify:
Pentru inceput contactati cativa parinti ai elevilor din respectiva scoala. Trebuie sa fie minim 3 persoane. Acestia vor fi membrii fondatori. Ei trebuie sa nu aiba probleme cu cazierul fiscal pentru ca la dosarul cu actele pentru infiintare se depune si acest cazier al membrilor fondatori. Incercati sa va intalniti cu parinti din cat mai multe clase si sa-i cooptati printre fondatori.

Contactati apoi conducerea scolii pentru a conveni ca sediul asociatiei de parinti sa fie stabilit la adresa scolii. Veti incheia un contract de comodat cu scoala prin care va pun la dispozitie o camera. Sediul social poate fi stabilit si la domiciliul unuia dintre membrii fondatori, daca scoala nu e de acord.

Pentru rezervarea denumirii se depune o cerere la Ministerul Justitiei pentru acordarea disponibilitatii denumirii. Cererea si chitanta (dovada platii taxei) se depun la Registratura Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr. 17, sector 5 Bucuresti, camera 1, parter, de luni pana viner intre orele 9:00 – 12:00 si 13:00 – 15:30 sau le trimiteti prin posta.

Stabiliti patrimoniul initial al asociatiei. Valoarea minima e in acest an de 700 lei (valoarea unui salariu minim brut pe economie) dar e bine ca sa se stranga mai multi bani care vor fi folositi apoi de asociatie. Contributia la constituirea fondului initial poate fi egala din partea tuturor membrilor fondatori sau diferita. Aceasta suma a patrimoniului initial trebuie s-o depuneti intr-un cont bancar la banca unde doriti sa aveti contul asociatiei.

Modelul actului constitutiv si al statutului asociatiei pe care trebuie sa-l redactati il puteti consulta la adresa urmatoare:
[ link extern ]

Dosarul pe care-l depuneti la judecatorie trebuie sa contina:

- cererea de inscriere in vederea obtinerii personalitatii juridice, conform Anexei 8 la Ordinul Ministerului Justitiei nr. 945/2000 ;

- dovada disponibilitatii denumirii;

- actul constitutiv si statutul autentificate de un avocat in original + cate 3 copii de fiecare;

- cazierul fiscal al asociatilor fondatori;

- dovada sediului social;

- dovada patrimoniului initial;

- un timbru judiciar;

- chitanta doveditoare ca ati achitat taxa de timbru judiciar.

Dupa ce vi se judeca dosarul si primiti acasa copie a incheierii judecatoresti, trebuie sa depuneti actele la finante pentru a obtine certificatul de inregistrare fiscala.

Dupa ce va ies actele de infiintare de la judecatorie si codul fiscal de la finante incheiati un protocol de colaborare cu conducerea scolii dupa modelul de la adresa de mai jos:
[ link extern ]
Multumesc frumos pentru toate informatiile! Imi sunt de un real folos!

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie parinti ana500 ana500 Buna ziua . Am nevoie si eu de indrumare la infiintarea unei asociatii de parinti. Sunt presedinte al ,, Comitetului,, de parinti din scoala si vrem sa-l ... (vezi toată discuția)
Asociatia de parinti din scoala lucdum lucdum Buna ziua, In scoala noastra exista asociatia parintilor infiintata in 2008 cu aproximatie avand ca membrii fondatori conducerea de atunci a scolii. ... (vezi toată discuția)
Asociație de părinți a scolii gabbibg gabbibg Buna,as dori va rog sa stiu pașii de la A la Z înființării asociației de părinți a școlii, pe indelete,ce trebuie să stiu .va mulțumesc (vezi toată discuția)