Potrivit dispozitiilor art. 85 alin.(1) din Legea energiei electrice nr.13/2007 :
- sustragerea de energie electrica constituie infractiunea de furt si se pedepseste conform prevederilor art.208 sau 209 din Codul penal, respectiv cu inchisoare de la 1 la 12 ani, in cazul furtului simplu si cu inchisoare de la 3 la 15 ani, in cazul furtului calificat.
Intra sub incidenta acestei infractiuni toti aceia care recurg la modificarea, deteriorarea, blocarea echipamentelor de masurare a energiei electrice, executarea si folosirea de instalatii neautorizate, cei care recurg la racordarea neautorizata in retea sau executa lucrari pentru ocolirea aparatelor de masura a energiei electrice.
Pe langa implicatiile penale ale acestei fapte, in conformitate cu prevederile Legii energiei electrice nr. 13/2007 si a Regulamentului de furnizare a energiei electrice la consumatori, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.007/2004, furnizorul este indreptatit sa rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice si sa pretinda plata prejudiciului constand in contravaloarea consumului recalculat (perioada de recalculare este de 1 an in cazul consumatorilor casnici) precum si costurile aferente refacerii instalatiei.
Un alt caz.
Furnizorul de energie electrica, reziliaza contractul cu rau platnicul. Apoi acesta se branseaza ilegal la instalatia de iluminat de pe scara aducand un prejudiciu (iarna) asociatiei de peste 5000 lei. Asociatia sesizeaza organele in drept, procurorul constata ca SUNT intrunite elementele constitutive ale 208 al 1,2 dar, analizand constata ca fapta comisa nu prezinta pericol social si ca atare scoate de sub urmarire penala invinuitul, aplica o sanctiune cu caracter administrativ - amenda 500 lei si plata cheltuielilor judiciare. Dupa parerea mea e strigator la cer in situatia in care pe scara respectiva avem pensionari a caror venituri sunt la limita existentei. Deci in opinia noastra exista pericolul social mai ales avand in vedere ca furnizarea energiei pe scara a fost intrerupta, iar noaptea in scara blocului ..... .
In ordonanta respectiva nu este specificat vreun termen de contestatie la aceasta decizie.
Intrebarea este : mai avem vreo alta forma de a obtine plata sumei catre furnizor de catre faptuitor ?
Pentru ca dupa parerea mea, respectivul nu va mai face plata prejudiciului considerand ca a fost deja pedepsit.
Ce putem face ?
Va rog, daca are cineva bunavointa de a ne indruma ....
ART. 278
Plângerea contra actelor procurorului
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
#M64
(2^1) Plângerea formulată împotriva soluţiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibilă.
#M45 (3) În cazul rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei ori, după caz, al rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 şi art. 249 alin. 2.
(3^1) Rezoluţiile sau ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
#M36
(4) Dispoziţiile art. 275 - 277 se aplică în mod corespunzător.
#M50
Contestatie nup
liliaxinte
Acum 3(trei ani) mi-a fost talharit apartamentul in care locuiesc. In acelasi timp au fost sparte mai multe apartamente in zona.
Mi-au fost furate mai multe ... (vezi toată discuția)