avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executat silit apoi cesionat
Discuție deschisă în Executare silită

executat silit apoi cesionat

Salut,

Ar dori un raspuns la o intrebare.
Am luat un credit auto in 2008 de la o banca pe care dupa un timp nu l-am mai putut plati din motivul ca am fost dat afara de la servici in august 2009. Pana in iunie 2011 am mai facut din cand in cand cate o plata. Prin august 2011 am primit o somatie de executare silita de la un Biriou Executare Silita dnul X. Mentionez ca nu detin in patrimoniu nici un fel de bun cu exceptia autovehicolului pe care l-am achizitionat si nici macar salar sau vreun alt tip de venit. S-a dat curs acelei executari silite si au constatat ca sunt in imposibilitate de plata. Dosarul de la acel birou executari silite s-a inchis pe acest motiv : incapacitate de plata. Ciudat este faptul ca acea masina pe care am achizitionat-o nu s-au luat de ea. Prin august anul acesta primesc sms cum ca creanta mea de la acea banca a fost cesionata unei firme de recuperari.

Acum intrebarea mea a r fi : Daca dosarul meu de executare silita a fost inchis pe motiv de incapacitate de plata mai pot fi executat inca odata de aceasta firma de recuperari daca nu le achit debitul creantei?

Banuiesc ca s-a dat o sentinta judecatoreasca in cazul acelui dosar. Intre timp am sunat la acel birou si mi-au spus ca nu am nici un fel de obligatie fata de ei iar la banca de la care am luat creditul am inchis acel cont si chiar mi s-a ridicat poprirea pe cont initiata pana la inchiderea dosarului.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Juntao , utilizator 13:53, 3 Octombrie 2012
Da, puteti fi executat silit. Din ceea ce spuneti dumneavoastra deduc ca executorul de la care ati primit prima somatie nu si-a facut bine "temele" deoarece in patrimoniul dumneavoastra se afla un bun (autoturismul) care putea fi executat silit la acel moment. Banca are tot dreptul sa cesioneze creanta pe care o are asupra dumneavoastra, iar noul creditor are temeiul legal prin care sa procedeze la executare silita.
Ce stiu sigur e ca masina e pe numele meu dar cartea de identitate a masinii a fost retinuta la agentia bancara de la care am luat creditul pana la achitarea creditului. De cand creditul a fost cesionat cei de la firma de recuperari mi-au spus ca pot vinde masina si astfel sa achit o parte din valoarea . Ma gandesc ca pentru banca a fost mai important acel cash pe care l-a incasat de la firma de recuperari decat sa se ocupe e cu licitatia pentru masina.

Acum am o alta intrebare. Am citit pe forum aici cum ca creditul/datoria s-ar prescrie in 3 ani din momentul inregistrarii de restante si ca pe perioada executarii silite se intrerupe "trecerea celor 3 ani" Daca dosarul se inchide cu incapacitate de plata acea perioada curge in continuare.

Mentionez ca am incercat sa rezolv cu banca problema ianinte de execurarea silita dar am fost supus la umilita. nu inteleg cum un angajat al bancii poate vb in halul asta dar nu mai conteaza.Cei de la firma de recuperari vor sa semnez un contract de reesalonare pornind de la debitul creditului in momentul cesionarii la care vor sa imi adauge dobanda. Lucru cu care nu prea sunt de acord.

Acum as vrea sa stiu daca din momentu cesionarii acea perioada de 3 ani curge in continuare (si se poate intrerupe din nou daca mi se face inca o executare silita) sau fiinca am fost cesionat la acea firma de recuperare reincepe povestea de la capat?
Am achitat firmei de recuperare un mic avans ca dovada ca intentionez sa achit si dupa un istoric de plati vor sa imi propuna acel contract de reesalonare. M-ar ajuta sa stiu raspunsul pentru a putea negocia cu ei acea dobanda.
Daca ati facut plati inseamna ca recunosteti creanta iar termenul de prescriere nu mai intra in calcul. Acesta curge de la data cand devenea exigibil momentul creantei, deci nu se pune problema prescriptiei in cazul de fata.
Intr-un fel este firesc pentru societatea de recuperare a creantelor sa solicite dobanda la reesalonare, aceasta este sursa lor de venit.
Sfatul meu este sa negociat reesalonarea, conditiile, termeni, dobanzi etc. la sange, spre avantajul dumneavoastra. Cateodata o pozitie ferma este mult mai apreciata.
Mi se pare destul de ciudat faptul ca daca am facut plati recunosc creanta. Nu stiam ce e cu cesiunea catre o firma de recuperari. Mie nu mi se pare firesc ca firma sa solicite dobanda la reesalonare din moment ce castigul lor vine din diferenta uriasa intre valoarea creditului si valoarea la care a fost cumparata creanta, undeva intre 2% pana la 10% maxim. Intre timp am citit ca cesionarea este la limita legalitatii, in sensul ca firma nu se supune normelor de creditare BNR iar eu nu beneficiez de protectia consumatorului in noul contract care ar urma sa il semnez. Prin acea cesionare contractul nu isi mai pastreaza acelasi caracter deoarece una din parti trebuie sa fie o banca sau un IFN. Este posibil sa obtin nulitatea cesiunii?
Nu puteti invoca nulitatea cesiunii, insa puteti negocia conditiile contractului de esalonare pe care il veti incheia cu societatea de recuperare a creantelor.

Alte discuții în legătură

Firma de recuperari creante triton10 triton10 Buna ziua As dori niste pareri privind urmatoarea situatie : O firma a luat credit de la banca. In urma schimbarilor in situatia economica, nu a mai putut ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditele cesionate de banci? cordis claudia cordis claudia acum dupa noile reglementari bancare,ce se intampla cu creditele cesionate de banci catre firmele de recuperare?pentru aceste firme nu s-au stabilit niste ... (vezi toată discuția)