avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executat silit apoi cesionat
Discuție deschisă în Executare silită

executat silit apoi cesionat

Salut,

Ar dori un raspuns la o intrebare.
Am luat un credit auto in 2008 de la o banca pe care dupa un timp nu l-am mai putut plati din motivul ca am fost dat afara de la servici in august 2009. Pana in iunie 2011 am mai facut din cand in cand cate o plata. Prin august 2011 am primit o somatie de executare silita de la un Biriou Executare Silita dnul X. Mentionez ca nu detin in patrimoniu nici un fel de bun cu exceptia autovehicolului pe care l-am achizitionat si nici macar salar sau vreun alt tip de venit. S-a dat curs acelei executari silite si au constatat ca sunt in imposibilitate de plata. Dosarul de la acel birou executari silite s-a inchis pe acest motiv : incapacitate de plata. Ciudat este faptul ca acea masina pe care am achizitionat-o nu s-au luat de ea. Prin august anul acesta primesc sms cum ca creanta mea de la acea banca a fost cesionata unei firme de recuperari.

Acum intrebarea mea a r fi : Daca dosarul meu de executare silita a fost inchis pe motiv de incapacitate de plata mai pot fi executat inca odata de aceasta firma de recuperari daca nu le achit debitul creantei?

Banuiesc ca s-a dat o sentinta judecatoreasca in cazul acelui dosar. Intre timp am sunat la acel birou si mi-au spus ca nu am nici un fel de obligatie fata de ei iar la banca de la care am luat creditul am inchis acel cont si chiar mi s-a ridicat poprirea pe cont initiata pana la inchiderea dosarului.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Juntao , utilizator 13:53, 3 Octombrie 2012
Va multumesc pentru raspunsuri. Insa nu pot accepta aceasta limitare, prefer sa caut portita de a iesi mai ieftin. Nu ca nu vreau sa platesc, deranjant e faptul ca o firma cumpara o creanta cu 100 de lei , de exemplu, reprezentand 10% din valoarea creantei, si in final incaseaza 2000 lei (valoare creantei plus dobanda) adica un profit de 1900%. Asta e TUN "legal". Asa cum exista cadru legal pentru asemenea tunuri trebuie sa fie si o posibilitate de ai constrage altfel nu ai sanse mari la negocierea contractului.
In cazul acesta, noul termen de prescriptie curge de la data ultimei plati. Daca au trecut 3 ani de la ultima plata, indiferent cine este creditorul, acesta a pierdut dreptul de a cere executarea silita. (nu este si cazul tau)

Recunoasterea creantei printr-o plata voluntara intrerupe termenul de prescriere, un nou termen incepand sa curga de la acest termen.

De regula societatile specializate pe recuperari creante, incearca sa determine debitorii sa-si recunoasca creanta. Printr-o plata voluntara de un leu, prin semnarea unei intelegeri de plata, etc. Acestia nu fac decat sa repuna dosarele inauntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită.

Nu incurajez neplata datoriilor (debitelor), dar daca acesti creditori "dorm in papuci" timp de 3 ani, sincer sa fiu, isi merita soarta.

Revenind la subiect, singura ta solutie este tot instanta ... prin diverse proceduri - Contestatia la executare, etc,
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
Juntao, utilizator
Huzum a spus ca nu pot invoca nulitatea cesiunii insa citesc tot mai multe articole in care avocatii mentioneaza ca:

1. Cesionarea nu se poate face fara acorodul tuturor partilor implicate, adica si al meu
2. Contractul de creditare este un contract specific foarte bine determinat dintre un creditor, banca, si un debitor. Nici o alta societate comerciala, fundatie, asociatie, fara aceasta acreditare speciala de la BNR, nu pot exercita o obligatie sau nu poate revendica drepturi in aceasta materie.
3. In momentul in care o persoana care a luat un credit primeste orice fel de document exterior bancii, inclusiv de la executori, avocati, notari, persoana este indreptatita sa dea in judecata banca. etc


Nu sunt nici eu in favoarea neplatii dar tot mai mult cred ca ignoranta noastra a romanilor este sursa inepuizabila de profituri fabuloase pentru statul roman, in primul rand si apoi banci, societati comerciale.




Inaintea cesiunii, banca a declarant unilateral in baza contractului de credit, datoria exigibila. Cu alte cuvinte a declarant creditul scadent in totalitate ca si consecinta a nerespectarii contractului. Debitul din credit a devenit o creanta certa (este determinate catimea), lichida (este exprimata in bani) si exigibila (cu data scadentei depasita). Acestea sunt conditiile ca pentru recuperarea acestei creante sa fie inceputa executarea silita.

Referitor la cesionarea creantei (NU A CREDITULUI), trebuie sa verifici contractul de credit precum si conditiile generale de business ale bancii (documente semnate, respectiv acceptate de catre tine). O sa gasesti clauze cu care “ai fost de acord” incusiv conditiile de cesionare a creantei.
Totodata, Codul Civil face referire in Titlul VI, Cap. 1, Sectiunea 1, la cesiunea de creanta. Mai precis Art. 1.573. –Alin. (1) "Creanţa este cedată prin simpla convenţie a cedentului şi a cesionarului, fără notificarea debitorului", iar Alin2 precizeaza “Consimţământul debitorului nu este cerut decât atunci când, după împrejurări, creanţa este legată în mod esenţial de persoana creditorului.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de recuperari creante triton10 triton10 Buna ziua As dori niste pareri privind urmatoarea situatie : O firma a luat credit de la banca. In urma schimbarilor in situatia economica, nu a mai putut ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditele cesionate de banci? cordis claudia cordis claudia acum dupa noile reglementari bancare,ce se intampla cu creditele cesionate de banci catre firmele de recuperare?pentru aceste firme nu s-au stabilit niste ... (vezi toată discuția)