avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort din culpa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort din culpa

Buna ziua,
Ce diferenta este intre un divort din culpa comuna si unul din culpa sotului reclamat?
Adulterul...simplu (adica fara parasirea domiciliului conjugal) mai e motiv de culpa?
Mentionez ca e vorba si de minori si de partaj.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2012
ContSters257745, utilizator
Adulterul nu ajuta la partaj dar sunt situatii in care motivele de divort ajuta si la partaj.
Instantele prefera in general culpa comuna ca au mai putin de lucru in acest caz.
doar pentru a fi echidistanta, trebuie sa va rog sa va puneti si dvs in situatia unei instante cu 100 de dosare pe zi si care are cazuri in care unii se judeca pentru 80 lei plata la intretinere....iar altii promoveaza procese doar pentru orgoliu....nu spun ca nu este rostul lor sa judece, dar sa vedem si partea cealalta a baricadei...pana la urma toti suntem interconectati....nu cred ca orgoliul si justitia merg mana in mana ca sa putem sa judecam ferm

nu mai spun de actiuni promovate de dragul de a fi promovate deoarece in litigiile de genul asta taxele de timbru sunt infintezimale iar apararea nu este ( deoacamdata ) obligatorie si oricare poate clama ca vrea rol activ de la instanta , lucru care nu se intampla in ni o tara civilizata, deoarece judecatorul este acolo sa judece in contradictoriu nu sa dea consultatii juridice
art. 617 C. proc. civ.
(1)Instanţa va pronunţa divorţul din culpa soţului pârât atunci când, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
(2)Instanţa poate să pronunţe divorţul din culpa ambilor soţi, chiar atunci când numai unul dintre ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese că amândoi sunt vinovaţi de destrămarea căsătoriei.
(3)Dacă pârâtul nu a formulat cerere reconvenţională, iar din dovezile administrate rezultă că numai reclamantul este culpabil de destrămarea căsătoriei, cererea acestuia va fi respinsă ca neîntemeiată. Dispoziţiile art. 617 ind. 1 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(4)Hotărârea prin care se pronunţă divorţul nu se va motiva, dacă ambele părţi solicită instanţei aceasta.
(5)În cazul divorţului prin acordul soţilor, instanţa va pronunţa divorţul fără a face menţiune cu privire la culpa soţilor.

De asemenea :
Condițiile prestației compensatorii
Art. 390. -c.civ.
(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită
(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani
(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389.

Art. 388. - c.civ
Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț.

Si in final , in functie de culpa exclusiva sau culpa comuna, vor fi stabilite si cheltuielile de judecata conform art 274 c.proc.civ.
aveti dreptate, stimata dna antoanela! Totusi nu inteleg cine altii decat judecatorii ar trebui sa se lupte ptr conditii proprii desfasurarii unui act de justitie corect! Eu unul ii consider peste mentalitatea unor functionari de stat cu care m-am confruntat deunazi si care mi-au spus franc in fata ca daca sunt nemultumit de serviciile lor sa ies in strada si sa cer mai multi functionari si salarii mai bune!
Daca nu le convine ca au mult de lucru judecatorii se pot face avocati.
Nu exista scuze ca au mult de lucru...
Si partea are drepturile ei...

Alte discuții în legătură

Divorț în lipsa acordului uneia dintre părți ContSters57553 ContSters57553 Daca nu vreau sa ii acord divortul sotului meu, acesta poate divorta? (vezi toată discuția)
Adulter Lala46 Lala46 Mai exista acuzatia de adulter in Romania? (vezi toată discuția)
Divort adulter- daune marinav marinav Buna ziua, ce probe trebuie sa aduc care sa fie acceptate in instanta, pentru acuzatia de adulter. Dupa noul cod civil pot solicita o pensie in cazul unui sot ... (vezi toată discuția)