Astea sunt in parte motive de fapt, pe mine ma intereseaza exact temeiul juridic exprimat prin nr. de articol.
Recursurile se justifica raportat la un numar limitat de motive, aia ma interesa; e posibil sa fie exnumerat pe acolo, fara numar de articol, pe ce anume se bazeaza critica hotararii de fond, insa nu prea o vad in ce ati spus dv. mai sus.
Avlil, am gasit la finalul cererii de recurs urmatoarele: In drept art. 529 si urm. C. Civ., art. 304, art 304 indice 1 C. proc. civ raportat la art. 312 C. proc civ. Asadar? Astept un sfat Avlil. Multumesc din suflet. Cu respect, Sergiu
Art. 529 NCC
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Termenul şi formele recursului
Art. 304 CPC
Modificarea sau casarea unor hotărâri se poate cere în următoarele situaţii, numai pentru motive de nelegalitate.
1.când instanţa nu a fost alcătuită potrivit dispoziţiilor legale;
2.când hotărârea s-a dat de alţi judecători decât cei care au luat parte la dezbaterea în fond a pricinii;
3.când hotărârea s-a dat cu încălcarea competenţei de ordine publică a altei instanţe, invocată în condiţiile legii;
4.când instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti;
5.când, prin hotărârea dată, instanţa a încălcat formele de procedură prevăzute sub sancţiunea nulităţii de art. 105 alin. (2);
6.dacă instanţa a acordat mai mult decât s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut;
7.când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se sprijină sau când cuprinde motive contradictorii ori străine de natura pricinii;
8.când instanţa, interpretând greşit actul juridic dedus judecăţii, a schimbat natura ori înţelesul lămurit şi vădit neîndoielnic al acestuia;
9.când hotărârea pronunţată este lipsită de temei legal ori a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii;
Art. 304 indice 1 CPC
Recursul declarat împotriva unei hotărâri care, potrivit legii, nu poate fi atacată cu apel nu este limitat la motivele de casare prevăzute în art. 304, instanţa putând să examineze cauza sub toate aspectele.
Judecarea recursului şi efectele casării
Art. 312 CPC
(1)Instanţa poate admite recursul, îl poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui.
(2)În caz de admitere a recursului, hotărârea atacată poate fi modificată sau casată, în tot sau în parte.
(3)Modificarea hotărârii atacate se pronunţă pentru motivele prevăzute de art. 304 pct. 6, 7, 8 şi 9, iar casarea pentru cele prevăzute de art. 304 pct. 1, 2, 3, 4 şi 5, precum şi în toate cazurile în care instanţa a cărei hotărâre este recurată a soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului sau modificarea hotărârii nu este posibilă, fiind necesară administrarea de probe noi. Dacă sunt găsite întemeiate mai multe motive, dintre care unele atrag modificarea, iar altele casarea, instanţa de recurs va casa în întregime hotărârea atacată pentru a se asigura o judecată unitară.
(4)În caz de casare, curţile de apel şi tribunalele vor rejudeca pricina în fond, fie la termenul când a avut loc admiterea recursului, situaţie în care se pronunţă o singură decizie, fie la un alt termen stabilit în acest scop.
(5)Cu toate acestea, în cazul în care instanţa a cărei hotărâre este recurată a soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului ori judecata s-a făcut în lipsa părţii care nu a fost regulat citată atât la administrarea probelor, cât şi la dezbaterea fondului, instanţa de recurs, după casare, trimite cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea casată sau altei instanţe de acelaşi grad.
(6)În caz de casare a hotărârii atacate pentru motivul prevăzut de art. 304 pct. 3, instanţa va trimite dosarul spre judecare instanţei judecătoreşti competente sau organului cu activitate jurisdicţională competent, potrivit legii, iar pentru motivul prevăzut de art. 304 pct. 4 va respinge cererea ca inadmisibilă.
(61)Casarea cu trimitere poate fi dispusă o singură dată în cursul procesului pentru cazul în care instanţa a cărei hotărâre este recurată a soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului, pentru cazul în care judecata s-a făcut în lipsa părţii care nu a fost regulat citată atât la administrarea probelor, cât şi la dezbaterea fondului, respectiv pentru cazul casării pentru lipsă de competenţă. În cazul în care, după casarea cu trimitere potrivit alin. (5) sau (6), intervine o nouă casare în aceeaşi cauză, tribunalele şi curţile de apel vor rejudeca în fond cauza, dispoziţiile alin. (4) fiind aplicabile.
(7)Dacă instanţa de recurs constată că ea însăşi era competentă să soluţioneze pricina în primă instanţă sau în apel, va casa hotărârea recurată şi va soluţiona cauza potrivit competenţei sale.
Articolele enumerate mai sus reglementeaza in principiu recursul si sunt mult prea general enumerate.
Se aplica in speta dvs insa nu in totalitate.
De exemplu, art.304 CPC nu se aplica in cauza deoarece actiunea are ca obiect majorarea pensiei de intretinere pe cale separata decat divortul, ceea ce inseamna ca sentinta poate fi atacata direct cu recurs, prin urmare instanta nu este tinuta de motivele limitativ prevazute de art.304.
buna seara,
intr-o situatie asemanatoare cu cea a lui Sergiu sunt si eu.
Am divortat la judecatorie prin acordul partilor, autoritatea parinteasca asupra fiicei a fost stabilita a fi exercitata la comun stabilindu-se locuinta minorei la adresa fostei sotii si plata unei pensii de intretinere de 473.
Sunt cadru MAI, politist, am contractat un imprumut in timpul casatoriei de 30.000 euro la care platesc rate de 270 euro pe luna.
As dori sa fac recurs impotriva cuantumului pensiei invocand faptul ca norma de hrana nu este un venit cu caracter permanent (in cazul unei misiuni in afara tarii, pe perioada cursurilor profesionale nu beneficiez de acesti bani), in cazul imprumuturilor bancare mi se elibereaza adeverinta de venit pe care nu este inclusa norma de hrana si daca pot aduce vorba despre acele rate pe care le am de platit.
Va rog trimiteti-mi un model de recurs
PS Va pot scana si trimite hotararea judecatoreasca daca va ajuta
Multumesc mult...