avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Care este distanta minima fata de localitate a ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Care este distanta minima fata de localitate a fermelor de porci

Buna ziua,

Deoarece autoritatile noastre nu au reusit sa dea niste raspunsuri concrete si totusi ne-au asigurat ca torul este conform legislatiei in vigoare, solicitam ajutorul dumneavoastra pentru clarificarea problemei.
De catve luni, in apropierea satului nostru se construieste o ingrasatorie de porci formata din 2 hale, cu finantare UE. Mentionez ca distanta fata de ultimile case este de 300 si 250 m (terenul pe care este construita ferma este oblic fata de sat). Lucrarile sunt destul de avansate, iar in aceasta saptamana s-au executat racordurile la reteaua de energie electrica.
Asa cum am mentionat la inceput am mers la primar si viceprimar (din cate se aude- unul dintre actionarii firmei, el fiind fostul proprietar al terenului iar proprietarul fermei este ruda cu acesta) si am discutat temererile noastre referitoare la problemele ce vor aparea in timp. Aici ma refer in primul rand la miros, insecte, microbi.... Desi am primit asigurari ca ferma e la standarde UE si nu vor fi astfel de probleme, am avut ocazia sa trec pe langa ferme de porci si pot sa spun cu certitudine ca lucrurile nu stau chiar asa....
Urmare celor relatate, va rog sa ne informati care ar fi pasii de urmat, institutiile care ar trebui sesizare, demersurile ce ar trebui facute.

Cu stima,
Radu
Cel mai recent răspuns: iuli4n4 , utilizator 16:11, 20 Mai 2015
- Ferme de porci, pana la 2 000 de capete: 500 m
- Ferme de porci intre 2000-10000 de capete: 1000 m
- Complexe de porci cu peste 10000 de capete: 1500 m
- Platforme pentru depozitarea gunoiului porcin: 1.000 m
- Statii de epurare a apelor reziduale de la fermele de porcine, sub 10.000 de capete: 1.000 m
Informatii luate de la adresa [ link extern ] /
Poate amenaja si un cordon forestier care sa separe cladirile crescatoriei de zona locuita.
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
george-neagu, moderator
Buna ziua!
Conform ordinului 536/1997 art. 11, distanta minima fata de fermele de porci cu mai putin de 2000 capete este de 500 m, daca nu a fost stabilita altfel prin studiile de impact.
Altfel spus, pentru demararea procedurii de constructie a complexului cu pricina a fost solicitat un acord de mediu pentru constructie, care a fost obtinut in baza unui studiu de impact. Procedura pentru obtinerea acordului de mediu presupune mai multe etape, inclusiv niste dezbateri publice pentru analiza proiectului, la care pot participa si sunt invitati sa participe si localnicii potential afectati (anunt la Primarie, ziare locale). De asemenea, se formeaza o comisie de analiza care studiaza proiectul, formata din reprezentanti ai mai multor autoritati, inclusiv DSP (care urmareste respectarea prevederilor ordinului mai sus mentionat).
Avand in vedere faptul ca deja se construieste, inseamna ca toate aceste etape au avut loc si ar fi trebuit sa participati la dezbaterea publica pt a va putea spune parerea...:(
Acum, exista 2 posibilitati:
1. fie au "fentat" procedura si au mascat dezbaterea
2. fie au facut totul ca la carte si nimeni din localitate nu citeste anunturile de pe usa Primariei :D.
Ce puteti face efectiv: sa solicitati acordul de mediu pentru constructie (la Primarie sau la Agentia de Mediu de care apartineti) si sa verificati conditiile de acordare, daca au derogare de la prevederile Ordinului MS.
Daca totusi, ferma este la standarde UE, va asigur ca mirosul nu se va simti nici langa hala, dar'mite la 200 m. Sunt niste conditii draconice sa infiintezi o ferma de porci in ziua de astazi, mai bine faci un spital. Si aproape sigur au prevazut obligatoriu si perdea vegetala de protectie.
Ati putea, totusi, sa priviti si avantajele: locuri de munca, eventual preturi mai mici pentru produsele lor....
Daca imi spuneti mai multe date despre proiect va pot spune daca este la standarde sau nu, desi, daca ati spus ca e cu finantare.......finantarile se dau ff greu si sunt ff rigurosi in analiza proiectelor........


[Editat - puteti intreba pe privat, multumesc pentru intelegere]




Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
Ares-3, moderator
Buna ziua!
As dori sa completez cu ceva, referitor la ce a raspuns "Shanty". In localitatea in care locuiesc s-a deschis o crescatorie de pui. Cam aceiasi situatie expusa in subiectul cu crescatoria de porci: distanta de circa 100, pana in 200 de metri fata de locuintele oamenilor, cica tot prin fonduri europene.... rezultatul: MIROASE INGROZITOR. Nici pentru cateva locuri de munca pe care ei le-au oferit, nu se merita sa traiesti in mirosul care vine de la acea crescatorie de pui. Vara aceasta, pentru ca a fost foarte cald, a mirosit insuportabil ( nu se putea sta afara, nu se puteau lasa ferestrele deschise.. o situatie jenanta pentru secolul si gradul de civilizatie in care avem pretentia ca traim), insecte foarte multe si zgomot, pentru ca ventilatoarele care scoteau tot aerul din halele cu gaini, fara nici un fel de filtru, au functionat la maximum. am asteptat toamna, cu racorirea vremii, dar.... tot miroase urat.



Imi pare rau de situatia creata cu ferma de pui....:(
In mod normal n-ar trebui sa fie asa..........
Va trimit un mesaj privat sa va intreb ceva, daca imi permiteti..........
pt samy2012:
Am citit acordul de mediu pentru instalatia din localitatea d-voastra. Desi este un pic superficial pe alocuri, este complet. Procedura s-a desfasurat conform legislatiei, au fost ublicate anunturi intr-un ziar local si la sediul primariei, documentatia a fost pusa la dispozitia publicului timp de o luna si a fost organizata si o dezbatere publica la care nu au fost inregistrare nici un fel de recomandari/ contestatii din partea publicului.....:(

Nu stiu daca este aceeasi situatia si in celalalt caz, dar in cazul fermei d-voastra urmeaza procedura de autorizare dupa ce vor termina de modernizat halele de productie. macar atunci sa aveti grija sa va duceti sa va expuneti punctul de vedere si sa solicitati masuri compensatorii. Nu puteti opri costruirea, pt ca legislatia prevede facilitarea utilizarii vechilor amplasamente agro-zootehnice pt ascopuri asemanatoare, asa ca investitiile sunt sustinute.

Ceea ce puteti face, in ambele situatii:
1. Faceti o petitie in numele locuitorilor din satul X (cu cat mai multi cu atat mai bine) in care sa solicitati ca proiectul sa includa masuri pentru reducerea impactului generat de mirosuri (de ex. plantarea unei perdele vegetale etajate pe latura din vecinatatea locuintelor) si o depuneti (sa luati si numere de inregistrare) la primarie, la sediul beneficiarului lucrarilor, la APM si GM locala
2. Faceti o sesizare garzii de mediu si agentiei de mediu locale cu privire la discomfortul generat de miros si solicitati o vizita pe teren.

Si, ca o concluzie generala, fiti cu ochii pe afisajele Primariei, orice proiect nou in localitate trebuie sa va fie adus la cunostinta!

Numai bine!


Alte discuții în legătură

Care sunt actele normative care reglementeaza? glo glo distanta dintre ferme zootehnice,imprejmuirea fermelor. (vezi toată discuția)
Cresterea animalelor titel2titel titel2titel Buna ziua! Am la tara un vecin care creste animale pentru crercializare. As dori sa cunosc cate animale poate creste langa casa. Ce as putea sa fac in ... (vezi toată discuția)
Distanta legala intre ferma si localitate florin_albu florin_albu Buna ziua! Imi poate spune cineva si mie care este distanta minima legala intre o ferma si o localitate sau sat? (vezi toată discuția)