avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale care sunt actele normative care reglementeaza?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

care sunt actele normative care reglementeaza?

distanta dintre ferme zootehnice,imprejmuirea fermelor.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 21:43, 7 Septembrie 2009
Distanta fata de drumuri trebuie sa asigure o zona de protectie care sa previna contractarea unor boli, ce ar putea fi transmise prin mijloacele de transport si praf. Normativul sanitar veterinar privind amplasarea, proiectarea si sistematizarea obiectivelor zootehnice si de industrie alimentara, aprobat prin Ordinul nr. 76 / 1979 al Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, prevede ca perimetrul fermei de animale sa nu fie mai aproape de 22 m de la drumurile nationale, europene si liniile de cale ferata, 20 m de la soselele judetene si 18 m de la drumurile comunale.
Distantele dintre diferitele unitati zootehnice trebuie sa asigure prevenirea transmiterii bolilor prin curentii de aer si insectele vectoare. Sunt stabilite oficial urmatoarele distante minime: 100 m - între fermele avicole cu pui de carne; 50 m - între statia de incubatie si diferite ferme avicole; 50 m - între fermele avicole cu pasari adulte si fermele avicole cu tineret; 500 m - între fermele (sectoarele) de pasari cu linii pure si cele cu bunici; 1 500 m - între fermele avicole si abatorul de pasari; 100 - 200 m - între unitatile cu animale de blana si celelalte unitati zootehnice; 1 500 m - între fermele de porci/pasari de reproductie si celelalte ferme zootehnice.
Distantele fata de unitatile industriale si fata de locurile publice de odihna si recreatie se stabilesc în baza prevederilor Legii de protectie a mediului nr. 137/1995 si a Ordinului ministrului Padurilor si protectiei mediului nr. 125/1996. Conform acestor reglementari, initierea unei lucrari de constructii si montaj, la un obiectiv nou, este permisa numai dupa obtinerea acordului de mediu, iar acesta se poate obtine, de regula, dupa efectuarea unui studiu de impact asupra mediului. Studiile de impact asupra mediului se solicita pentru toate obiectivele si activitatile pentru care este obligatorie obtinerea autorizatiei de mediu: cresterea animalelor; industrializarea produselor agricole si zootehnice; epurarea si evacuarea apelor uzate etc.
Distantele de protectie sanitara între zonele locuite si constructiile zootehnice, cu anexele acestora, se stabilesc pe baza studiilor de impact asupra sanatatii populatiei si a mediului înconjurator, luându-se în considerare Normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536 din 1997. Distantele minime dintre zonele protejate si fermele de animale, recomandate prin acest Ordin, sunt, dupa cum urmeaza: 100 m - pentru fermele de cabaline si de ovine; 200 m - pentru îngrasatoriile de bovine cu pâna la 500 de animale; 500 m - pentru îngrasatoriile de bovine cu peste 500 de animale, fermele de porci cu pâna la 2 000 de animale si fermele de pasari cu pâna la 5 000 de pasari; 1 000 m - pentru fermele cu peste 500 de pasari si pentru fermele de porci cu 2000 - 10 000 de animale etc. Asigurarea acestor distante între fermele de animale si centrele locuite este necesara, deoarece obiectivele zootehnice genereaza mirosuri, gaze nocive, pulberi si microorganisme. Desigur potentialul poluant al fermelor de animale poate fi foarte mult redus, prin respectarea regulilor de igiena în incinta fermelor si prin utilizarea filtrelor pentru retinerea prafului si a microorganismelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta legala intre ferma si localitate florin_albu florin_albu Buna ziua! Imi poate spune cineva si mie care este distanta minima legala intre o ferma si o localitate sau sat? (vezi toată discuția)
Cresterea animalelor titel2titel titel2titel Buna ziua! Am la tara un vecin care creste animale pentru crercializare. As dori sa cunosc cate animale poate creste langa casa. Ce as putea sa fac in ... (vezi toată discuția)
Amplasare stana in apropierea caselor Coco 2019 Coco 2019 Buna ziua Întrebarea mea este la ce instituție pot face o reclamație in legătura cu un vecin care își tine oile (stana)in spatele casei mele,din câte ... (vezi toată discuția)