avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA rectificativa D390?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

rectificativa D390?

Un sofer al firmei a fost plecat in delegatie externa aproximativ 3 luni iar la depunerea decontului are atasata o factura externa de achizitie piese auto (baterie auto) din Franta fara TVA emisa cu data de 22.06.2012 .Trebuie sa fac rectificativa la D390 si decont TVA sau pot sa inregistrez achizitia in D390 aferenta lunii august tinand cont ca decontul a fost depus in luna august?
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
jonny_6, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:35, 30 Septembrie 2012
Cititi Ordonanța 29 din 31 august 2011 privind modificarea Codului de procedură fiscală a fost modificată modalitatea de sancționare în cazul declarațiilor recapitulative (declarația 390). Constituie contravenţie depunerea de declaraţii recapitulative incorecte ori incomplete.

Incepând din data de 25 septembrie 2011 orice declarație 390 rectificativă depusă mai târziu de data de 25 a lunii următoare declarației inițiale poate fi sancționată contravențional cu o amendă cuprinsă între 500 lei -1.500 lei.

Inregistrarea in contabilitate se face prin decontul de cheltuieli atasat ordinului de deplasare la sosirea delegatului/soferului din delegatie/cursa.

Deci, in cazul descris mai sus, factura emisa in luna 06/2012 o inregistrati in D390 aferenta lunii 08/2012.
Chiar daca o inregistreaza in august, obligatia soferului era sa transmita factura la firma, Iulian.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Intradevar, daca firma pune la dispozitia soferului mijloacele tehnice necesare si acest lucru este prevazut in sarcinile sale de serviciu, acesta avea obligatia sa transmita factura la firma.

De regula, acest lucru nu se intampla pentru ca astfel de achizitii (cum e acumulatorul pentru masina, in cazul prezentat) au loc accidental, au valoare mica si nu justifica dotarea masinilor cu mijloace de transmitere la distanta.
Iulian Manea a scris:
... nu justifica dotarea masinilor cu mijloace de transmitere la distanta.


Nici nu cred sa existe masini dotate cu astfel de aparatura. Exista posibilitatea transmiterii unui mail, fax sau in ultimul rand se putea apela la firma de curierat. Din iunie, pana in 25 iulie cand a fost termenul de depunere al declaratiei 390, avea suficient timp sa ajunga.

Alte discuții în legătură

Factura fara tva ue dragalina2006 dragalina2006 buna ziua am o firma care efectueaza transport intracomunitar. soferul a cumparat in luna septembrie piese de schimb din Germania. factura a fost fara tva. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am avut lunile trecute o factura din ungaria cu tva ... Emimi Emimi Buna ziua, Am avut lunile trecute o factura din Ungaria cu TVA 27% pentru servicii de vulcanizare asupra unui autoturism in leasing operational din Romania. ... (vezi toată discuția)
Contestare declaratia 390 AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER stie cineva ce argumente as putea folosi pentru a justifica nedepunerea declaratiei 390 in termen (trimestru aferent iportului intracomunitar) conform art. 219 ... (vezi toată discuția)