avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fluturasii de salar, obligatorii sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fluturasii de salar, obligatorii sau nu?

Buna ziua!
Doresc sa aflu daca angajatorul este obligat de lege sa elibereze fluturasi de salar. Am cautat si pe forum despre acest subiect dar nu am aflat raspunsul. In speranta ca imi veti raspunde, multumesc anticipat.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 26 Septembrie 2012
Nu exista astfel de obligatie stabilita printr-un act normativ in sarcina angajtorului ...
Nici eu nu am gasit contextul care sa oblige angajatorul pentru a elibera fluturas de salar dar in urma unei sesizari catre ITM, patronul mi-a eliberat fluturasul de salar. Ma intreb prin ce mijloc a fost convins.

PS: Este fluturasul de salar o dovada care atesta calitatea de salariat/fost salariat a solicitantului?
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
arakys, utilizator
ITM-ul nu are cum sa oblige pe angajator .. fluturasul de salariu nu constituie o dovada care atesta calitatea de salariat .. insa el poate consitui un mijloc de proba intr-un eventual litigiu.
freeelis a scris:

ITM-ul nu are cum sa oblige pe angajator .. fluturasul de salariu nu constituie o dovada care atesta calitatea de salariat .. insa el poate consitui un mijloc de proba intr-un eventual litigiu.

Fara suparare dar de ce sa nu constituie dovada ca esti angajat?
In fluturas se trec informatii care atesta calitatatea de angajat, precum ar fi: data, denumirea firmei, functia avuta si numele angajatului, timpul de lucru , retinererile salariale, samd.
ps: un exemplu
[ link extern ]

Prin ce anume fluturasul de salar poate fi folosit in instanta?
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
arakys, utilizator
Acest fluturas de salariu nu are cum sa faca dovada ca sunteti salariat .. in exemplu dat de dvs nu sunt tecute si elementele de identitate ale angajatorului .... prin prezentarea acestuia in fata instantei de judecata se poate folosi ca mijloc de proba referitor la plata sau neplata salariilor.

Dovada vechimii in munca se face cu carnetul de munca pana la 01.01.2011 sau cu adeverintele de vechime eleiberate de catre angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime srl alexandru andra alexandru andra O societate \\"SRL\\" a eliberat o adeverinta unui fost salariat, cu ce drepturi a avut la ei, perioada si spor de vechime....intrebarea este....aceasta ... (vezi toată discuția)
Cind iti dai demisia silviu35 silviu35 ANGAJATORUL trebuie sa dea la mina o adeverinta cu decizia de incetare a activitati sio adeverinta cu vechimea in munca ca cite zile ai lucrat ca ti sa platit ... (vezi toată discuția)
Obligatia angajatorului de a elibera fluturasi de salariu! este obligat sau nu?! roznovanu roznovanu pana pe data de 10.02 2010,am lucrat la o soc.din Afumati,timp de trei ani...in tot acest timp nu am vazut niciodata fluturasul,salariu il primeam in mana ... (vezi toată discuția)