avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager

buna ziua,
Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager cu tatal meu pentru apartament. Prin acest act mi-a vandut 5/8 din apartament, celelalte 3/8 fiind mostenite de la mama mea care este decedata. Nu am platit nici o suma de bani.
Am citit pe acest forum ca daca se demonstreaza ca nu s-a platit nici o suma de bani, contractul de vanzare-cumparare este echivalent cu contract de intretinere.
am mai mult nelamuriri:
1) daca nu am platit nici o suma de bani, sotia actuala a tatalui meu poate revoca in vreun fel acest act de vanzare cumparare in timpul vietii sau dupa decesul tatalui meu(apartamentul este dobandit inaintea casatoriei cu actuala sotie) ?
2) prin contractul de vanzare-cumparare, apartamentul a devenit bun comun cu sotia mea; daca eu decedez inaintea tatalui meu, tatal meu o poate absolvi pe sotia mea sau pe fiica mea de orice drept asupra apartamentului ?

multumesc din suflet,
Viorel
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:41, 2 Aprilie 2009
Fata de cele de mai sus , as dori sa intreb urmatoarele: O prietena a facut un contract de vanzare- cumparare cu uzufruct viager, cu matusa ei timp de 10 ani a investit in casa si terenul dobandit prin acest contract , dupa 10 ani matusa influentata de alti nepoti (fac mentiunea ca matusa nu are copii si este si vaduva) doreste sa schimbe contractul, din pct de vedere legal , se mai poate schimba contractul respectiv?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Nu exista act care sa nu poata fi desfiintat intr-un stat de drept.
Alegerea actului cel mai potrivit, impreuna cu redactarea sa in mod profesionist duce la diminuarea sanselor de reusita a desfiintarii unui act...
Solutii exact gen "incheiati actul x" sau y... nu sunt corecte si pot dauna oamenilor...

Pentru viorel: nu vad modalitate sa o eliminati pe sotie de la mostenire prin acel act, insa avand in vedere valoarea mica a partii sale, o puteati face altfel: testament.

Pentru zoritong: am auzit ca o ruda e bolnava si as vrea un diagnostiv... functioneaza foarte prost ca mod de comunicare... Actul imi pare extrem de dificil de desfacut, insa nu stim daca s-a platit pretul. Asta e esential in cazul de fata. Ca si alte elemente de fapt, care sunt obligatiile partilor din contract, daca le-au respectat... daca matusa foloseste imobilul si singura...
=D>Multumesc pentru introducere!
Prietena de care va vorbeam are dubla cetatenie romana- italina, contractul a fost facut de matusa intr-o perioada in care aceasta era in disputa cu rudele sotului iar aceasta a decis sa faca acest contract .Contractul a fost facut si pe numele sotului care este cetatean Italian.De la semnarea contractului si pana in prezent cumparatoarea impreuna cu sotul au ajutat-o pe matusa (chiar daca in contractnu sunt stipulate si alte drepturi de intretinere) si material si financiar.Acum insa din N motive (poate financiare sau poate la indemnul acestor nepoti "binevoitori") o tot ameninta cu desfiintarea acestui act pe motiv ca nu este multumita de ceea ce a realizat nepoata cu, care a incheiat contractul .
Matusa foloseste singura imobilul si celelalte bunuri gospodaresti rezultate din gradinarit , gradinarit care este facut de fratii cumparatoarei.

Va multumesc inca o data pentru raspuns si astept comentarii fat de cele de mai sus
Repet esenta: s-a platit pretul?
Sunt dovezi scrise, in afara de contract: cont bancar, virament etc.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)