Nu este prevăzut în mod explicit în lege acest aspect. Stingerea acţiunii civile din cadrul procesului penal este prevăzută doar în art. 137 cod penal, care se referă la împăcarea părţilor.
Retragerea plângerii prealabile însă echivalează cu lipsa plângerii , ceea ce presupune faptul că răspunderea penală este înlăturată , şi nu mai există raţiuni şi bază legală pentru care s-ar continua o acţiune civilă în penal. Pe cale de consecinţă , persoana vătămată ca urmare a unui delict se poate adresa instanţei civile cu o acţiune în răspunderea civilă delictuală, pentru a obţine repararea prejudiciului . Nu-i poate fi îngrădit acest drept, cu siguranţă , fiindcă , în caz contrar , i s-ar încălca dreptul de a cere şi obţine repararea unui prejudiciu suferit , drept pe care persoana vătămată îl are chiar dacă nu îşi manifestă dorinţa de a depune o plângere penală prealabilă, dar şi dacă aceasta depune plângerea, însă apoi doreşte să o retragă.
În opinia mea , faptul că o plângere care a fost depusă şi ulterior retrasă , este ca şi cum persoana vătămată nu ar fi depus acea plângere , ci ar fi preferat să se judece de la început în civil, nedorind şi tragerea la răspundere penalăa făptuitorului.
Conform art. 131 cod penal:
Lipsa plângerii prealabile
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa acestei plângeri înlătură răspunderea penală.
Retragerea plângerii prealabile, de asemenea, înlătură răspunderea penală.
Deci atât este prevăzut în lege cu privire la retragerea plângerii, faptul că se stinge acţiunea penală .Nu este prevăzut şi faptul că se stinge acţiunea civilă , dar este evident că aceasta nu va mai fi nici ea soluţionată de către instanţa penală , persoanei vătămate rămânându-i calea de se adresa cu o cerere de chemare în judecată la instanţa civilă .