avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragere plangere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragere plangere

Buna seara,

In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza carora am lovit o masina, daca proprietarul masinii ma actioneaza pe mine in instanta?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 20:36, 27 Septembrie 2012
Nu este prevăzut în mod explicit în lege acest aspect. Stingerea acţiunii civile din cadrul procesului penal este prevăzută doar în art. 137 cod penal, care se referă la împăcarea părţilor.
Retragerea plângerii prealabile însă echivalează cu lipsa plângerii , ceea ce presupune faptul că răspunderea penală este înlăturată , şi nu mai există raţiuni şi bază legală pentru care s-ar continua o acţiune civilă în penal. Pe cale de consecinţă , persoana vătămată ca urmare a unui delict se poate adresa instanţei civile cu o acţiune în răspunderea civilă delictuală, pentru a obţine repararea prejudiciului . Nu-i poate fi îngrădit acest drept, cu siguranţă , fiindcă , în caz contrar , i s-ar încălca dreptul de a cere şi obţine repararea unui prejudiciu suferit , drept pe care persoana vătămată îl are chiar dacă nu îşi manifestă dorinţa de a depune o plângere penală prealabilă, dar şi dacă aceasta depune plângerea, însă apoi doreşte să o retragă.
În opinia mea , faptul că o plângere care a fost depusă şi ulterior retrasă , este ca şi cum persoana vătămată nu ar fi depus acea plângere , ci ar fi preferat să se judece de la început în civil, nedorind şi tragerea la răspundere penalăa făptuitorului.
Conform art. 131 cod penal:

Lipsa plângerii prealabile
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa acestei plângeri înlătură răspunderea penală.
Retragerea plângerii prealabile, de asemenea, înlătură răspunderea penală.
Deci atât este prevăzut în lege cu privire la retragerea plângerii, faptul că se stinge acţiunea penală .Nu este prevăzut şi faptul că se stinge acţiunea civilă , dar este evident că aceasta nu va mai fi nici ea soluţionată de către instanţa penală , persoanei vătămate rămânându-i calea de se adresa cu o cerere de chemare în judecată la instanţa civilă .

Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Retragerea langerii prealabile lili77 lili77 Daca imi retrag plangerea prealabila (vatamare corporala din culpa accident rutier , 20 zile ingrijiri medicale, } se stinge si actiunea civila ?Mai pot ... (vezi toată discuția)
Impacarea penala la notar - controverse cezarad cezarad Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), ... (vezi toată discuția)