avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in rectificare CF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in rectificare CF

Am urmatorul caz : X srl achizitioneaza de la Y srl doua suprafete de teren . Prin sentinta civila, instanta pronunta o hotarare care tine loc de act autentic de vanzare cumparare . X srl de buna credinta se duce cu dosarelul la CF pentru a -si inscrie dreptul. Doamnele de acolo ii spun sa nu depuna ca oricum i se respinge cererea, in CF fiind inscris Z srl, cel de la care Y srl a cumparat bunurile imobile.
Parerea mea este X srl trebuie sa promoveze o actiune in rectificarea CF in tem art. 36 pct 4 din lg 7/1996.
Voi ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: ContSters43393 , utilizator 13:57, 23 Ianuarie 2009
Buna ziua,

ma intreb dc nu cumva este ceva in neregula cu modul in care sc x a dobandit terenul. Ar fi trebuit ca notarul sa inscrie din oficiu in CF acea vanzare. Nu e normal sa nu apara scx in CF.

av. Boncu
Cred că X SRL ar trebui să se folosească de prevederile art.23 din Legea 7/1996:

Art. 23. - Daca mai multe persoane si-au cedat succesiv una celeilalte dreptul real asupra unui imobil, iar inscrierile nu s-au facut, cel din urma indreptatit va putea cere inscrierea dobandirilor succesive odata cu aceea a dreptului sau, dovedind prin inscrisuri originale intreg sirul actelor juridice pe care se intemeiaza inscrierile.

Bineînţeles, va trebui să depună şi actul translativ încheiat între proprietarii anteriori Z SRL şi Y SRL

Nu pot să nu mă întreb cum s-a pronunţat instanţa fără a solicita un extras de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate al lui Y SRL asupra terenului în privinţa căruia X SRL a introdus acţiunea în prestaţie tabulară.
Ar trebui sa mai dau niste explicatii.

Y srl nu a mai apucat sa-si intabuleze dreptul deoarece intre timp Z srl a fost dizolvatasi implicit radiata ca urmare a proc insolventei.
Intre Xsi Y nu a existat un contract - Y cumparand pe baza de factura bunurile imobile .
Actiunea lui X srl pt pronuntare hotarare care sa tina loc de act autentic s-a intemeiat pe 111 cpc, 1073 si 1077 cc, art. 5 alin 2 lg 247/2005
Andreea Tastaman a scris:

Ar trebui sa mai dau niste explicatii.

Y srl nu a mai apucat sa-si intabuleze dreptul deoarece intre timp Z srl a fost dizolvatasi implicit radiata ca urmare a proc insolventei.
Intre Xsi Y nu a existat un contract - X cumparand pe baza de factura bunurile imobile . Actiunea lui X srl pt pronuntare hotarare care sa tina loc de act autentic s-a intemeiat pe 111 cpc, 1073 si 1077 cc, art. 5 alin 2 lg 247/2005

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare- urgent suzy suzy x in decembrie 1993 a cumparat pe baza de zdelca de la y o suprafata de teren.y refuza sa intocmeasca actul de vanzare cump in forma autentica. 1)care este ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Diferenta suprafata in acte si din masuratori ghitaiulia2000 ghitaiulia2000 Buna ziua. Doresc sa cumpar o casa cu teren, dar diferenta intre suprafata din acte si cea din masuratori este foarte mare (cam 70% in plus). Mentionez ca ... (vezi toată discuția)