avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante intretinere provenind din reesalonari Radet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante intretinere provenind din reesalonari Radet

Buna ziua

In urma cu aprox 2 ani asociatia de proprietari si-a dat seama ca timp de 3 ani de zile administratorul nu a achitat nicio factura de utilitati si nici nu a fost dat in judecata administratorul si cenzorii din perioada respectiva.
Cu Radet (unde datoriile sunt cele mai mari) s-a incheiat in acord prin care se reesaloneaza datoriile si penalitatile, cota ce imi revine mie este de 90 lei/luna (sincer, nu stiu pe ce perioada).
Situatia mea - am platit cotele de intretinere lunare pt toata perioada chiar si atunci cand nu s-au onorat facturile catre furnizori. Am si aproape toate chitantele respective.
De aprox 1 an nu am platit esalonarile catre Radet, am achitat cheltuielile lunare de intretinere.
De curand a aparut la avizier un afis prin care sunt informati cativa proprietari de apartamente de pe scara (printre care si eu) ca suntem dati in judecata de asociatia de proprietari ( se precizeaza sinumarul de dosar) pt restante mai mari de 90 de zile, fara nicio alta instiintare prealabila.

Va rog sa imi spuneti sfatul dvoastra in acest caz. Exista obiectul acestui dosar in conditiile in care am chitantele din anii trecuti cum ca am platit la asociatie cotele lunare de intretinere (chiar daca asociatia nu a platit la randul ei)?

Multumesc si astept raspunsul dvoastra.
Maria
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:01, 24 Aprilie 2013
BEN46 a scris:


- fiindca timpul de a actiona in Instanta este de doi ani .
-Acesta expertiza contabila se plateste de toti proprietarii conform partii indivize .



1-Care este temeiul juridic pe care va intemeiati sustinerea conform careia dreptul de recuperare debite este de 2 ani?
2-Cu scuzele de rigoare ,omiteti aspectul esential ca expertiza contabila eventual poate fi solicitata in instanta, iar partea care ,in speta de fata o poate solicita este fie insasi instanta de judecata,fie cartea reclamata-situatie in care obligatia achitarii c/v expertiza contabila revine exclusiv partii care o solicita,respectiv de catre reclamant
@Maria00

In situatia in care administratorul a prejudiciat asociatia cu o suma consistenta, ca sa aveti in continuare utilitati, comitetul executiv sau AG poate au hotarat suplimentarea cotelor de intretinere pentru plata facturilor ramase restante la furnizor.
Dv. aveti dreptate sa intrebati cum s-a facut calculul, pe baza carui act administrativ intern (decizie a comitetului executiv, hotarare a AG) si in final sa stiti pe baza carui act de expertiza contabila s-a decis suma prejudiciata. La toate aceste intrebari ar trebui sa va raspunda presedintele asociatiei.

Tot atat de drept este si ca fara aceste plati suplimentare, bun-platnic cum sunteti, ati putea sa nu mai fi avut aceste utilitati. Faptul ca vecinii dv. au platit, dar dv. si inca cativa proprietari nu mai vor sa plateasca face ca toata aceasta "tarasenie" sa se accentueze si rezolvarea acestei probleme sa fie zadarnicita.

Cred ca trebuie mai multa transparenta in asociatia dv. si mai multa intelegere din partea tuturor pentru a finaliza aceasta problema, sa achitati la RADET platile restante care sa va asigure furnizarea utilitatilor in continuare, dar si conducerea asociatiei sa urmareasca recuperarea prejudiciului de la administrorul din acea vreme.

Daca exista o decizie a comitetului executiv sau o hotarare a AG in sensul suplimentarii cotelor lunare, faptul ca ati platit cotele lunare, dar nu si suplimentul, nu va exonereaza de raspundere.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
elga50, moderator
Multumesc tuturor pt raspuns.
Intre timp am primit si citatie fiind chemata in judecata de asociatia de proprietari pt neplata reesalonarilor radet.
Si mai am si cateva informatii in plus: fostul administrator a primit NUP la procesul intentat de catre asociatia de proprietari pt faptul ca pe mai multi ani a incasat cotele lunare de intretinere, dar nu a achitat furnizorii. Explicatia judecatorilor este ca dovezile sunt circumstantiale (asociatia are datorii, dar nu putem proba ca datoriile sunt din vina administratorului), in plus fostul administrator nu are venituri si nici bunuri in prorpietate (intre noi fie vorba sora administratorului hotz e avocat si toate imobilele administratorului au fost vandute catre sora avocat).
Stiu ca urmatorul pas pe care trebuie sa il fac este sa fac preintampinare - rugamintea mea sa imi spuneti ce trebuie sa contina, ce acte sa depun la dosar.

Multumesc
Maria
Ceea ce constituie proba pentru dvs. in dosar sunt chitantele cu care ati achitat intretinerea pe perioada cand asociatia cere sa fiti obligata a plati. Alte acte emise de asociatie nu cred ca aveti . Intampinarea sa o redactati in 2 exemplare , se poate depune si la primul termen, scrieti cu cuvintele dvs. ce cunoasteti despre situatie. Daca pana acum nu ati primit si un calcul ( un tabel) facut de asociatie, posibil ca la primul termen sa il primiti. In functie de actele depuse de reclamanta , de situatia creata , intrebati judecatorul daca mai trebuie sa faceti dvs. vreo dovada. Daca nu, aveti incredere ca o sa fiti judecata corect.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
johnpescar, utilizator
Buna tuturor

Am avut si cea de a 2 a infatisare la proces.
La dosar am pus copii dupa chitantele din 2001 pana in prezent prin care arat ca sunt bun platnic si am platit lunar.
Dna judecator imi spune ca prin acestea dovedesc ca am achitat cotele lunare de intretinere, nicidecum reesalonarile radet care imi sunt imputate.
Sentinta e in pronuntare.

Este posibil ca avand eu toate chitantele sa pierd procesul pt ca dna judecator considera ca datoria catre radet este o datorie noua care nu are legatura cu platile efectuate de mine lunar?

Nu de alta, cota parte revenita mie din datoria catre radet e de 12.000 lei (120 mil lei vechi), esalonat cate 200 lei pe luna...

Multumesc

Alte discuții în legătură

Problema asociatie de proprietari - datorii la utilitati acumulate din cauza administratorului constantinmihaela92 constantinmihaela92 Am si eu o problema. Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc are o datorie foarte mare la utilitati pentru neplata facturilor. Explicatia ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp se prescrie o datorie veche de 10 ani catre asociatia de propietari nyky22 nyky22 Din luna iunie anul 2003 si pana in mai 2004 am fost plecat din imobil in provincie. sa facut la vremea aceia cerere de scoatere de la intretinere dar fostul ... (vezi toată discuția)
Legislatie recuperare restante intretinere Diana Neculae Diana Neculae Buna seara , am si eu o intrebare in legatura cu Asociatiile de Bloc , cum poate da o asociate de propietari pe cineva in judecata care ore restante dar ... (vezi toată discuția)