avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... conditionare drept de preemtiune monumente
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

conditionare drept de preemtiune monumente

Am cerut Directei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu exercitarea dreptului de preemtiune cu privire la vanzarea unui imobil monument istoric.Ei mi-au conditionat raspunsul de "eliminarea extinderilor ilegale (inchiderea terasei dinspre curte)".Am luat avans de la client 10.000 euro cu precontract, urmand ca in max.30 zile sa incheiem actele de vanzare la notar.Nu m-am asteptat la un astfel de raspuns de la monumente, mai ales ca eu am cumparat imobilul acum 2 ani si terasa era deja inchisa de multi ani. Este legala conditionarea celor de la monumente? Sunt pusa in situatia de a-i returna clientului dublul avansului...
Cel mai recent răspuns: ROSU DORINA , utilizator 23:27, 16 Martie 2010
Ce baza legala va da drept de preemptiune ? De ce ati incheiat precontract daca nu cunosteati exact situatia juridica a terenului ?
Poate nu m-am exprimat destul de clar. Nu este un teren este un apartament pe care il am in proprietate si vreau sa-l vand.Cladirea in care este situat apartamentul este clasificata ca monument istoric. Statul are drept de preemtiune in virtutea legii 422/2001 . Orice vanzare se poate face doar cu aprobarea Ministerului Culturii. In general, pentru ca Statul nu are bani sa cumpere astfel de cladiri, obtinerea aprobarii este o formalitate. Totusi mie mi se conditioneaza aceasta aprobare. Este legal? Oricum ,multumesc pentru incercarea de a-mi raspunde.
Da , aveti dreptate legea 422/2001 instituie un drept de preemtiune statului roman pentru monumentele istorice din domeniul privat . Avand in vedere ca obtinerea avizului Ministerului Culturii si Cultelor este obligatoriu pentru a putea cumpara imobilul .....
Revin cu intrebarea. Nu contest obligativitatea obtinerii avizului Ministerului Culturii in vederea VANZARII imobilului ci am dubii cu privire la dreptul lor de a conditiona acest aviz. Adica eu inteleg ca Legea 422/2001 le da dreptul sa spuna daca Statul cumpara apartamentul sau nu. Daca nu ,il vand cui vreau.Daca da, negiciez cu Ministerul Culturii pretul. Dar au dreptul sa spuna "nu ne exprimam optiunea (da sau nu) numai daca eliminatii... faceti, dregeti"?
Orice interventii asupra cladirilor clasificate "monumente istorice' se face cu avizul Ministerului Culturii. Eu zic ca au fost chiar amabili, si au inchis ochii la amenajarea pe care ati facut-o fara autorizatie! Daca v-ar fi trimis sa intrati in legalitate, v-ar fi plimbat pe la primarie, care v-ar fi trimis tot la Min. Culturii sa le cereti avizul, ar fi fost mai bine?
Iata si legea si articolul care protejeaza cladirile clasificate monument istorice:

OUG nr. 214/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
"Art. 3.
Constructiile civile, .... se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, pentru:
b) lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, stabilite potrivit legii;


Cititi si L50/1991,art 10/ b),si art 11, alineat 3!!!
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
doina_manuela, utilizator

Alte discuții în legătură

Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune micha69 micha69 Buna ziua! Am o mare nelamurire: in 2002 am cumparat parte dintr-un imobil (mai exact parterul) printr-un contract de vanzare cumparare la notariat. ... (vezi toată discuția)
Vanzare in zona de protectie hecla hecla Buna ziua. Im puteti spune va rog daca ministerul culturii si cultelor are drep de preemtiune si in cazul imobilelor aflate in zona de protectie ? Multumesc. (vezi toată discuția)