avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... PLANGERE CONTRAVENTIONALA -Calitate procesuala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

PLANGERE CONTRAVENTIONALA -Calitate procesuala

Dragi colegi, va rog sa ma sprijiniti cu opinia dv. Am doua cazuri de sanctiuni contraventionale si confiscare de marfuri din motive datorate lipsei documentelor justificative in momentul transportului, in temeiul dispozitiilor Legii 12/1990 actualizata.

Curtea Suprema de Justitie a admis prin Decizia 1/18 februarie 2002 un RIL, hotarand ca, in cazul in care documentele justificative exista si se prezinta ulterior, sanctiunea va fi anulata si marfurile returnate.

Avand in vedere ca avizul de expeditie/factura fiscala nu se aflau asupra asociatului-caz 1/ respectiv soferului-caz 2, politia, respectiv autoritatea vamala, au aplicat amenda persoanei care transporta marfurile. Documentul de confiscare a marfurilor este intocmit, de asemea, pe numele persoanei care transporta marfurile.
Am formulat plangerea in numele persoanei amendate. Am prezentat documentele, factura si scrisoarea de transport, acestea fiind intocmite pe numele societatii comerciale careia ii apartin marfurile.
Cum procedam, intrucat curtea a invocat faptul ca societatea nu are calitate procesuala? Formularea unei cereri de interventie nu este recomandabila, deoarece va produce amanarea cauzei. "Amendatii" au calitatea de asociat, respectiv angajat. Am prezentat in dosar dovada calitatii persoanelor in cadrul societatii.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 23:41, 1 Octombrie 2012
Documentele de provenienta vor insoti marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege;

DECIZIE nr.I din 18 februarie 2002 ,Stabileşte că, în cazul plângerilor îndreptate împotriva actelor de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute la art. 1 lit. e) din Legea nr. 12/1990, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr.126 din 29 august 1998, prezentarea ulterioară, în faţa instanţelor judecătoreşti, a actelor prin care se dovedeşte provenienţa licită a bunurilor ce nu erau însoţite, în momentul constatării contravenţiei, de astfel de documente atrage anularea procesului-verbal de contravenţie, exonerarea contravenientului de plata amenzii aplicate şi restituirea mărfii confiscate.

Avizul de insotire/factura fiscala era pe persoana fizica sau juridica,intrucit contraventia a fost aplicata persoanei juridice ,reprezentata de asociat/sofer,plangerea impotriva p-v -ului de contraventie,la instanta de judecata,societatea comerciala avea calitatea de reclamant ,marfurile apartinind firmei,plangerea fiind gresit indreptata.
Nu fac obiectul discutiei documentele justificative legale si Decizia CSJ 1 din 18 februarie 2002.

Sanctiunea este aplicata persoanelor fizice, ea nefiind "aplicata persoanei juridice", din lipsa oricaror documente justificative in momentul transportului, in mod evident.

In consecinta, persoana juridica nu are calitate procesuala activa sa formuleze plangerea, ea putand dobandi ulterior calitatea procesuala prin admiterea unei cereri de interventie in interes propriu, formulata in temeiul art. 49-50 Cod proc. civ.

Prima plangere (transportator-contravenient asociatul) este considerata de instanta corect indreptata si ne aflam in stadiul administrarii probelor. Aici ne este necesara o parere avizata pentru a nu provoca amanarea cauzei.
Pentru a doua plangere (transportator-contravenient angajatul), asteptam o opinie intemeiata pentru optiunea de a formula plangerea in numele societatii proprietare.

Va multumesc anticipat pentru sprijin.



Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
O speta relevanta [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare marfa fara acte de achizitie bogobogobogo bogobogobogo Buna ziua Am vindut o cantitate de cherestea in valoare de 12.000 ,00 ron pentru care am eliberat factura . Problema este ca nu am acte de achizitie ... (vezi toată discuția)
Legea care interzice comercializarea unui bun fara document de provenienta? ContSters125947 ContSters125947 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si anume: care este LEGEA CARE INTERZICE COMERCIALIZAREA UNUI BUN FARA DOCUMENT DE PROVENIENTA? Fiind persoana fizica daca ... (vezi toată discuția)
Vanzare produse second hand in magazin comercial. silviu2403 silviu2403 Buna ziua, Am un magazin de articole sportive, biciclete, role, patine etc. si in aceasta iarna am adus mai multe perechi de skiuri second pentru sezonul ... (vezi toată discuția)