avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesirea din tara cu un copil minor fara acordul unuia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesirea din tara cu un copil minor fara acordul unuia din parinti

Buna ziua!
As dori sa stiu daca este posibil sa ies din tara cu fetita mea de 5 ani,fara acordul fostului sot.Mentionez ca suntem divortati la notar,fetita mi-a fost incredintata mie,insa avem drepturi egale.
De aproape un an,decand am divortat,el nu a mai dat nici un semn de viata,nu a tinut legatura cu fetita.Cum as putea in situatia de fata sa ii fac pasaport si sa ies cu ea din tara?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cata-LinaC , utilizator 10:36, 1 Noiembrie 2013
In cate inteleg aveti locuinta minorei stabilita la domiciliul dvs. si exercitati in comun autoritatea parinteasca, prin urmare in aceste conditii puteti iesi impreuna cu minora din tara, daca aveti o declaratie de acord in acest sens a tatalui minorei, iar in caz de refuz, aveti posibilitatea promovarii unei actiuni in vederea obtinerii unei hotarari care sa suplineasca acordul acestuia.


Deplasarea copiilor in tara si in strainatate , in cazul exercitarii autoritatii parintesti in comun, se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti.

Orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.( va puteti adresa instantei de judecata pentru solicitand pe calea ordonantei presedintiale pronuntarea unei hotarari prin care:

in temeiul art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004, sa se suplineasca acordul paratului pentru ca minorul sa calatoreasca in strainatate impreuna cu reclamanta).



Va multumesc mult pt raspuns.
Din moment ce de el nu reusesc sa dau, o sa apelez la acea actiune in instanta.Ma bucur ca exista si aceasta solutie.
Legea nr.272/2004 a fost modificata de Legea nr.257/2013:

15. La articolul 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Deplasarea copiilor in strainatate se realizeaza cu respectarea prevederilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare."

Legea nr.248/2005:

Art.31

(2) Organele politiei de frontiera vor intrerupe, de asemenea, calatoria minorului, chiar daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 30, in urmatoarele situatii:
...
(3) Iesirea din Romania a minorilor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 30 alin. (2) si (3), se permite numai dupa solutionarea neintelegerilor de catre instanta de judecata, in conditiile legii.
Art. 17. - (1) Minorilor cetăţeni români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate li se eliberează paşapoarte simple electronice în următoarele condiţii:
a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal;
b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal.
(2) Emiterea paşaportului simplu electronic pentru minor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 17 ind. 1 alin. (1) lit. e), se efectuează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii.

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui pentru scoaterea copilului din tara cris777 cris777 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele 2 situatii: 1. Parinti necasatoriti, [u]tatal apare in certificatul de nastere al copilului[/u], ... (vezi toată discuția)
Obtinerea autoritatii parintesti simona-lacatus simona-lacatus buna seara dupa citit si recitit legi, normative, sfaturi si tot ce am mai gasit am decis sa ma adresez dumneavoastra. problema mea este urmatoarea: detin ... (vezi toată discuția)
Excursie in afara tarii cu un minor ContSters335213 ContSters335213 Buna ziua, pot sa-mi scot baietelul din tara, intr-o excursie in Bulgaria. Este in custodia mea din 2009, custodie completa, hotararea judecatoreasca fiind ... (vezi toată discuția)