avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Autodebransare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Autodebransare

Buna seara,

Am si eu o intrebare pentru un avocat si anume :daca sunt cu plata intretinerii la zi insa sunt restantieri in bloc iar din cauza asta in bloc va fi oprita apa calda si caldura de cei de la RADET,chiar si celor care nu au datorii,iar in urma acestui lucru eu nu mai beneficiez de caldura si apa calda si ma decuplez singur de la sistemul RADET-ului (cerere nu pot face deoarece ei nu fac debransari in perioada rece) ce se poate intimpla?

Tinind cont ca RADET-ul nu-mi mai furnizeaza caldura si apa calda chiar daca nu am restante de ce nu as putea si eu sa ma deconectez de la ei fara sa le cer acordul mai ales ca nici ei nu m-au itrebat cind mi-au taiat caldura si apa calda.

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:25, 3 Octombrie 2012
In calitate de proprietar,nu aveti autoritatea si competenta sa interveniti asupra instalatiei de alimentare cu agent termic in sistem centralizat de la nivelul condominiului.
Pentru moment nu este perioada rece,astfel incat daca doreati materializarea interesului dvs trebuia sa desfasurati procedura legala de obtinere a acordului proprietarilor exprimat in adunarea generala pentru debransare
Asta in conditiile in care furnizorul de agent termic local admite cererile de debransare de la nivelul condominiilor,deoarece sunt numeroase localitati unde autoritatea locala a dispus HCL prin care interzice debransarea proprietarilor din condominii de la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic
Cum a taiat RADET-ul apa calda la dvs,in conditiile in care sustineti ca nu detineti restante la intretinere?
Deconectarea dv. din sistem (debransarea este referitoare la tot condominiul) nu are valoare legala decat daca indeplineste conditiile din Legea 325/2006:
SECŢIUNEA a 5-a
Protecţia utilizatorului de energie termică
Art. 30.
[...]
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
[...]
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

Furnizorul de agent termic are contract cu asociatia de proprietari pe numele careia emite factura si careia ii pretinde plata facturii. Daca aceasta nu plateste, atunci RADET va opri furnizarea la bransament.
Ce se intampla dincolo de bransament este numai treaba asociatiei.
Si aceasta poate lua masuri pentru recuperarea restantelor in instanta.
@Stefan Banica,
Discutati cu presedintele asociatiei si convocati o adunare generala pentru a lua hotararea de a rezilia contractul cu furnizorul de energie termica.
Ei v-au lasat fara caldura si apa calda, iar dv sunteti de acord cu ei! Debransati intregul bloc.
Sigur ca va trebui sa platiti restantele (asociatia) in timp pe masura ce se incaseaza de la restantieri.
Daca nu se poate ori nu se vrea convocarea adunarii generale, hotararea se poate lua si pe baza semnaturilor pe un tabel nominal, avand in vedere urgenta problemei, asa cum prevede legea 230/2007.
In legatura cu restanta,eu nu am insa au altii din bloc,cei de la RADET nu vin sa taie caldura si apa de la cei care nu au platit,ei vin si taie la toti.In aceste conditii,cind ei vin si taie apa fara sa ma intrebe si pe mine cel care a platit la zi eu de ce i-as intreba pe ei cind ma debransez ca oricum prin instalatie nu trece nimic asa ca nu am cum sa le dezechilibrez sistemul.Pot demara si procedurile insa pina sa ajunga cei de la RADET sa vina sa ma debranseze sigur intru in perioada de iarna daca nu cumva va venii si vara.

Cei rauplatnici au fost dati in judecata insa de aici pina la a se recupera banii de la ei pt a platii restantele nu va trece citeva zile ci citeva anotimpuri deoarece asa este legea in tara asta ii protejeaza pe infractori nu pe noi ceilalti.

Mai am o intrebare:daca discut cu administratorul pt rezilierea contractului cu RADET,acest lucru se va putea face doar pt mine sau trebuie reziliat contractul intregului bloc?Intreb asta deoarece sunt ferm convins ca cei care nu platesc vor vrea sa ramina bransati la RADET deoarece platesc prostii ca noi si pt ei
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
Stefan Banica, utilizator
Administratorul blocului nu poate rezilia nimic. Asta o poate face numai presedintele asociatiei si o face pentru intreaga asociatie.

Daca dv. vreti sa va deconectati, si ca sa fiti in situatie legala, trebuie sa indepliniti conditiile de mai sus.
In rest, inca o data, RADET nu are contract cu fiecare proprietar ca sa aiba pe cine intreba, asa cum ziceti dv.
Problema dv. se gaseste in asociatie, nu la RADET.

Alte discuții în legătură

Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)
Debransare radet ilione ilione Este obligatoriu proiectul de debransare RADET in conditiile in care blocul a fost debransat pentru neplata facturilor la 1 martie ? Exista o lege sau un ... (vezi toată discuția)
Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa calda oprite cetateanul cetateanul Buna ziua stimati avocati! Avem o mare problema in bloc: mai multi vecini, culminand cu o familie in special, nu isi platesc intretinerea, si din cauza ... (vezi toată discuția)