avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii asigurari sociale PFA la norma de venit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii asigurari sociale PFA la norma de venit

PFA la norma de venit depune declaratia 600?
Daca da, ce trece la "venitul baza de calcul"? - venitul de la norma de venit, sau
- venitul real realizat
Multumesc
Cel mai recent răspuns: lmparalescu , utilizator 15:52, 2 Octombrie 2012
- sunteti obligat la plata contributiilor CAS(pensii) doar daca nu aveti un contract de munca inregistrat conform legii si daca venitul lunar este mai mic de 741 lei
- se trece norma de venit
Capitolul III. VENIT BAZÃ LUNARÃ DE CALCUL AL CONTRIBUȚIEI DE ASIGURÃRI SOCIALE

Venitul bază de calcul este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Pentru persoanele care devin contribuabili la sistemul public de pensii în cursul anului fiscal, rubrica venit bază de calcul se completează începând cu luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale.

D 600 , cod 14.13.03.03 – extrase din Ordinul comun al Preşedintelui ANAF şi al Preşedintelui CNPP nr. 874/221/I.C./2012 – ordin publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 421, din 25 iunie 2012.

ATENTIE – NU TREBUIE SA DEPUNA D 600:

- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
- Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
olden, utilizator
Multumesc
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata c.a.s sixquads sixquads As dori sa stiu daca avand o inteprindere individuala, dar in acelasi timp fiind pensionar, sunt obligat sa platesc C.A.S pentru activitatea desfasurata prin ... (vezi toată discuția)
Pensia de stat(cas)-pentru pfa mai este obligatorie? eugenia1 eugenia1 pina acum am platit pensia de stat(cas) pt ca am fost obligata, la inceput nu era valoare mare,dar acum cei 232 lei pe luna mi se par multi pt ca nu prea mai ... (vezi toată discuția)
Plata contributie pfa mihaella23 mihaella23 buna ziua, cum as putea sa-mi platesc eu darile la stat pentru a avea vechime la pensie,cat este minimul care trebuie dat si cum se procedeaza? (vezi toată discuția)