avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 42 zile obligatorii de postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

42 zile obligatorii de postnatal

Va rog sa ma lamuriti si pe mine.Sotia mea vrea sa isi ia concediu prenatal retroactiv incepand cu 7 ianuarie 2009. Vrea sa-si ia cele 84 zile de prenatal dau stie ce se intampla daca cumva nasterea nu are loc in aceste zile si depaseste cele 84 de zile si intra in cele 42 de zile obligatorii de postnatal. Se poate ca pentru acoperirea celor 42 de zile sa ia concediu fara plata sau concediu cu un alt cod diagnostic decat cel de maternitate? Se poate sa nu primeasca CIC din cauza ca nu intruneste cele 42 de zile obligatorii de postnatal?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: pepe5 , utilizator 13:55, 23 Iunie 2009
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, sotia dvs trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate, prevazute de alrt.1 alin.2 din OUG nr.148/2005.
Ma intereseaza cazul in care nasterea va avea loc mai tarziu decat este prevazuta si in acest caz sotia mea nu va mai ramane cu toate cele 42 zile obligatorii de postnatal (de ex va ramane doar cu 35 zile). Ce se va intampla in acest caz?
Multumesc.
in aceasta situatie, va beneficia de toate drepturile prevazute de legislatia in materie.
Imi cer scuze dar tot imi e neclar. Va beneficia de CIC chiar daca are doar 35 zile de postnatal si nu respecta cele 42 de zile obligatorii de postnatal? Poate lua eventual pentru cele 7 zile ramase un alt fel de concediu medical sau pot ramane neplatite cele 7 zile fara a crea probleme pt acordarea CIC? Am uitat sa mentionez ca sotia mea are aproape 10 ani vechime deci va avea 12 luni lucrate (incluzand perioadele asimilate pt ca a mai avut niste concedii medicale pe parcursul sarcinii fiind o sarcina cu risc).

Va multumesc.
Cele 42 zile sunt obligatorii, in cazul in care nu-i mai raman zile din concediul de maternitate v- a avea o perioada in care nu v-a fi platita dar nici nu v-a fi primita la locul de munca. Este o perioada fara plata, eventual in baza unei cereri.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal tundecsaba tundecsaba Cand se poate ia concediul prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal dragosgad dragosgad ma lamureste si pe mine cineva care este treaba cu concediul prenatal si postnatal. de la cite saptamini sse da sau ? sau care este treaba cu concediu medical ... (vezi toată discuția)
Care este numarul maxim de zile de concediu de lauzie care se poate acorda in cazul copilului nascut mort DanutzzaR DanutzzaR Buna ziua. Am o nelamurire in ceea ce priveste numarul de zile de concediu de sarcina si lauzie de care am dreptul in cazul in care am nascut un copil mort la ... (vezi toată discuția)