avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen eliberare acte incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen eliberare acte incetare contract de munca

Buna ziua,

Am si eu cateva nelamuriri in privinta actelor ce trebuie eliberate de angajator, angajatului (eu!):

Am primit preavizul de de concediere si decizia administratorului de incetare a contractului (ambele in momentul intrarii in preaviz).
La terminarea preavizului si implicit, a incetarii efective a CIM (adica in 18 septembrie), trebuia sa mai primesc decizia de incetare a CIM si adeverinta pentru somaj, acte pe care nu le-am primit.
Care este termenul legal de a intra in posesia lor.
Daca nu le-am primit, ce pot sa fac?
Trebuie sa fac o cerere scrisa catre angajator? Cum ar trebui sa arate cererea?
Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati spune care sunt toate documentele pe care un angajat concediat ar trebui sa le primeasca, pentru ca nu stiu ce sa cer.
O intrebare v-a-v de concediul neefectuat:
Care este perioada pentru care se calculeaza concediul neefectuat (si care trebuie platit la incetarea CIM)? Este vorba doar de ultimul an sau de mai multi ani din urma?

multumesc anticipat pentru raspuns,

Madoc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:21, 10 Noiembrie 2013
Din ce scrieti, se pare ca decizia de incetare ati primit-o deja la momentul preavizului.
Dac ati primit atunci un act numit decizie semnat de administrator, nu ar trebui sa mai primit altceva. Aia e decizia.

Adeverinta trebuie sa o primiti, fara insa c legea sa defineasca un termen.
Daca angajatorul nu v-a dat-o, faceti cerere scrisa si pastrati dovada inregistraii cererii.
Daca nu primiti raspuns in 30 de zile, faceti reclamatie la ITM.

Cu concediul neefectuat, lucrurile sunt putin mai complicate. In general se compenseaza in bani doar concedul neefectuat cu un an in urma. Depinde insa foarte mult de angajator si de motivul pentru care, in anii anteriori, nu v-ati efectuat concediul in natura.

Cererea pentru adeverinta trebuie sa fie simpla, de forma: subsemnatul ..., fost salariat al societatii, va solicit eliberarea adeverintei de vechime si a adeverintei pentru somaj.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
smeagull, utilizator
multumesc mult pentru raspunsuri.

Raspunsul referitor la remunerarea concediului de odihna neefectuat mi se pare evaziv. Chiar nu e stipulat in vreo lege sau in codul muncii perioada pentru care se calculeaza acest concediu? Ma gandesc ca daca asa este, atunci absolut toti angajatorii n-ar plati nici macar o zi de concediu neefectuata.
Referitor la actele pe care trebuie sa le primesc. Am primit decizia de incetare si atat. Ce ar mai trebui: adeverinta pt somaj, adeverinta de venituri pe toata perioada lucrata, nota de lichidare? Mai e si altceva? Sa stiu ce sa cer.

multumesc,

Madoc
Codul muncii:

Art. 146. (4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Acesta trebuie platit la data inscrisa pe contractul de munca, la fel ca si celelalte drepturi salariale. Daca nu, actionati angajatorul in instanta.

Referitor la adeverinta, HG 500/2011 specifica foarte clar:
Art. 8. (3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.
(6) In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Art. 9. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
e) cea prevazuta la lit. h) si j) cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Angajatorul trebuie sa va dea si nota de lichidare, fisa fiscala, adeverinta pentru somaj.

Daca aveti CO neefectuat de mai multi ani este o mare problema; trebuie sa sesizati ITM-ul.

Codul Muncii:
Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Art. 149. - Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
madoc a scris:

multumesc mult pentru raspunsuri.
....
Referitor la actele pe care trebuie sa le primesc. Am primit decizia de incetare si atat. Ce ar mai trebui: adeverinta pt somaj, adeverinta de venituri pe toata perioada lucrata, nota de lichidare? Mai e si altceva? Sa stiu ce sa cer.

multumesc,

Madoc


Trebuie sa solicitati eliberarea urmatoarelor acte :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta pentru somaj
Multumesc smeagull, multumesc freeelis.

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime ciubotarudan ciubotarudan La incetarea unui CIM pe perioada determinata , angajatorul este obligat sa emita o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca pentru perioda contactului ... (vezi toată discuția)
Actele la incetarea ctr de munca Crisxtn Crisxtn buna ziua ce acete trebuie sa iti dea angajatorul la expirarea contractului de munca? multumesc (vezi toată discuția)
Intarziere acte necesare dupa demisie? cadyyy cadyyy Buna ziua, Acum 2 luni am depus demisia angajatorului, dar acesta ma tot intarzie cu actele obligatorii dupa depunerea demisiei. Astazi mi-a spus ca pot sa ... (vezi toată discuția)