Am si eu cateva nelamuriri in privinta actelor ce trebuie eliberate de angajator, angajatului (eu!):
Am primit preavizul de de concediere si decizia administratorului de incetare a contractului (ambele in momentul intrarii in preaviz).
La terminarea preavizului si implicit, a incetarii efective a CIM (adica in 18 septembrie), trebuia sa mai primesc decizia de incetare a CIM si adeverinta pentru somaj, acte pe care nu le-am primit.
Care este termenul legal de a intra in posesia lor.
Daca nu le-am primit, ce pot sa fac?
Trebuie sa fac o cerere scrisa catre angajator? Cum ar trebui sa arate cererea?
Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati spune care sunt toate documentele pe care un angajat concediat ar trebui sa le primeasca, pentru ca nu stiu ce sa cer.
O intrebare v-a-v de concediul neefectuat:
Care este perioada pentru care se calculeaza concediul neefectuat (si care trebuie platit la incetarea CIM)? Este vorba doar de ultimul an sau de mai multi ani din urma?
La incetarea unui raport de munca, indiferent de temeiul incetarii, angajatorul trebuie sa elibereze fostului angajat:
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj
- decizia de incetare a c.i.m.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
…
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
…
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).
...
Cu privire la comunicare , nu exista nicun text de lege care sa prevada obligatia angajatorului de a va comunica prin posta aceste documente.
Cred ca va trebui sa mergeti personal sa le ridicati.