Buna ziua,
Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare a unei case, care a fost ipotecata.Cumparatorul a achitat integral pretul negociat, si a promis (fara sa fie specificat in antecontract ca achita impozitul pe vanzare. Ne-am bucurat ca scapam de ipoteca, si am incasat aproape doar valoarea creditului pe care il mai aveam la banca.Asta a fost acum un an. Peste o luna, conform antecontractului,urmeaza sa semnam contractul final. Dar acum cumparatorul nu mai vrea sa achite impozitul, asa cum a promis.
Noi nu avem banii pentru plata impozitului. Suntem amandoi pensionari, locuim la fiul nostru, si nu avem alte venituri decat pensia. Casa pe care am vandut-o a fost singua proprietate.
Va rog sa-mi spuneti ce ni se poate intampla in cazul in care noi vrem sa semnam contractul final, dar nu avem bani pentru impozit.
Va multumesc.
Antecontractul reprezinta o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare care se concretizeaza prin contractul propriu zis.
Prin incheierea contractului propriu zis ,practic, se respecta obligatiile asumate prin antecontract, prin care promitentul vanzator se obliga sa vanda un bun determinat, iar promitentul cumparator se obliga sa-l cumpere si sa achite pretul acestuia.
Pentru admiterea actiunii avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare este necesar ca partea care actioneaza in instanta, sa-si fi indeplinit obligatiile asumate prin antecontract.
Se poate proceda la executarea silita, din pensia obtinuta de dumneavoastra.