avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in anul 1995, am intrat in posesia unui titlu de proprietate eliberat ca urmare a depunerii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafetele de teren cu care tatal meu a intrat in CAP si care erau inscrise in registrul agricol inainte de colectivizare. Pana la eliberarea titlului de proprietate mi s-a eliberat o adeverinta de proprietate cu toata suprafata de teren ceruta, respectiv 2.35 ha. Mentionez ca sunt singurul mostenitor legal al parintilor mei, calitate consfintita prin certificatul de mostenitor unde se stipuleaza clar ca alti mostenitori NU SUNT.
Cand am ridicat titlul de proprietate, am constatat ca pe el era trecuta, ca mostenitor, inca o persoana, o sora a tatalui meu, decedata si ea, despre care stiu ca a locuit intrun alt judet , dar nu cunosc exact localitatea. Cei de la primarie nu au fost prea cooperanti pt a ma lamuri ce este cu aceasta persoana care a aparut pe titlul de proprietate.
De atunci (1995) am facut cateva incercari de a gasi aceasta persoana, eventual descendenti ai ei, dar fara rezultate.
Data fiind situatia prezentata, ce pot sa mai fac in continuare avand in vedere ca a trecut ceva timp de atunci. Mai pot ataca titlul de proprietate in sensul scoaterii matusii mele de pe el ( ceea ce imi doresc)? Care ar fi procedura de urmat in acest sens? Daca nu se mai poate, care ar fi calea de urmat pentru a iesirea din indiviziune?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:14, 6 Octombrie 2012
1.Eu cred ca eroarea a fost introdusa in mod intentionat. Exista o baza legala prin care Prefectura poate emite un Titlu-duplicat?
2.In cazul in care in documente gasesc si o cerere depusa de catre cealalta persoana care nu era îndreptăţita, potrivit legii, la o astfel de reconstituire, cum procedez in continuare?
1. Mergeti la primarie si verificati cine a intrat cu terenul in CAP, tatal singur, ori impreuna cu acea sora. Verificati, de asemenea, daca nu cumva, in 1991, si sora respectiva a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate de pe urma tatalui dvs (in 1960, la colectivizare, era posibil ca o singura persoana din familie sa inscrie tot pamantul in CAP, incluzand si suprafetele detinute de celelalte rude - eventual terenuri date de zestre surorilor, etc).
2. Solicitati sa vi se elibereze o copie de pe registrul agricol 1959-1963 pentru fila aferenta gospodariei tatalui dvs. Verificati daca la membrii gospodariei nu era cumva trecuta si respectiva sora.
3. in cea mai simpla situatie, cea in care tatal dvs figureaza singur peste tot si sora nu a formulat cerere de retrocedare, solicitati instantei constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate, in sensul eliminarii surorii tatalui dvs, ca persoana inscrisa fara drept (art. III lit. a din legea 169/1997) - actiunea poate fi formulata oricand. Va trebui sa depuneti in sustinerea actiunii copie a certificatului de mostenitor de pe urma tatalui dvs si copii ale registrelor de intrare in CAP si agricol 1959-1963.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea unui certificat de succesiune wiki55 wiki55 Deoarece sunt o persoana cu grave probleme de sanatate, ce ma impiedica sa ma deplasez, ma vad nevoita sa apelez la bunavointa dumneavoastra, rugandu-va sa ma ... (vezi toată discuția)
Constituire drept legea 18/91 in baza registru 1951/1955 ? bukinst bukinst Comsia de aplicare a Legii 18/1991 a constituit dreptul de proprietate pentru un cetatean care nu figura in registrul agricol 1959/1963. La sesizare s/a facut ... (vezi toată discuția)
Uzucapiuni CostelIosub CostelIosub Sunt mostenitoarea unui parinte care a decedat in 2006. In 1959 tatal meu a construit o casa pe pamantul tatalui. In 1961 a fost inscrisa in registrul ... (vezi toată discuția)