avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT NOTARIAL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT NOTARIAL

Acum 10 ani , socrii mei au convenit cu o batrana , vecina , sa o ingrijeasca iar in schimb ea la va lasa casa ei . Au mers la notariat , au incheiat un testament , dar nu cu clauza de ingrijire , ci unde scrie ca le va lasa imobilul in semn de pretuire...etc. Intre timp , socrii mei s-au achitat ceva timp de obligatii , dar dupa 3 ani soacra mea a murit , iar ingrijirea batranei a trecut in sarcina mea si a sotului meu . Am angajat o femeie care sa vada de batrana , am dus-a la doctor cand a fost necesar , iar in iunie anul acesta , cand a murit ( la varsta de 103 ani , deci a fost bine ingrijita...) ne-am ocupat de inmormantare .
Defuncta are insa un fiu...in varsta de 75 de ani , care locuieste de peste 20 ani in SUA . A mai sunat sa se intereseze de batrana , dar nu a mai venit in tara din anul cand am incheiat testamentul, nu a mai venit nici macar la inmormantare .
Acum 10 ani el ne-a solicitat 4000 USD , ca sa nu conteste testamentul . I-am dat , ca fraierii , fara chitanta , pentru ca aveam incredere ca este om batran de cuvant . Acum , dupa inmormantare , a trimis pe cineva care ne-a cerut certificatul de deces , cheile casei , si ne-a spus ca fiul defunctei o sa vina sa facem succesiunea , daca ii mai dam 15.000 USD .
Nu avem de unde sa facem rost de atatia bani...iar in toti anii acestia ingrijirea batranei a costat destul , avea o pensie foarte mica . in plus , chiar daca am imprumuta de undeva banii , am impresia ca fiul batranei trage de timp , ne-a spus ca sa-l mai lasam cateva luni sa se sfatuiasca cu Dumnezeu ce sa faca...
Noi acum am aflat ca exista un termen de 6 luni in care se accepta mostenirea , termen care e aproape de sfarsit....Ce sa facem ? Nu avem alte acte ale batranei decat o copie dupa certificatul de decces si testamentul . Va multumim mult .
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 13:59, 10 Octombrie 2012
Termenul pentru acceptarea succesiunii este de un an. Prezentati testamentul, precum si intreaga poveste, unui notar public...veti primi cel mai bun sfat.
Dacă beneficiarii testamentului au murit înaintea testatoarei, aţi dat banii degeaba. Una dintre condiţiile ca testamentul să producă efecte este aceea ca persoana în favoarea căruia a fost lăsat testamentul (legatarul, cu alte cuvinte) sa fie în viaţă la data deschiderii succesiunii. Altfel, testamentul este caduc.

Dumneavoastră şi soţul, chiar dacă aţi îngrijit-o pe bătrînă, nu puteţi beneficia de testament decît dacă aţi fi fost instituiţi ca legatari (fie alături de părinţi, fie pentru eventualitatea predecesului lor).

Dacă tatăl dumneavoastră mai este în viaţă, va putea cere legatul în cadrul dezbaterii succesorale. Mergeţi cu actele la un notar care funcţioneaza pe raza judecătoriei de la ultimul domiciliu al defunctei.

Desigur, fiul defunctei va putea invoca rezerva succesorală, cerînd reducţiunea legatului.

Se poate ajunge la un acord la notar. Dacă nu, există instanţa de judecată...


PS dacă tatăl nu este în viaţă, dar a decedat după moartea testatoarei, dumneavoastră, în calitate de moştenitor, puteţi invoca acceptarea de către tată a legatului sau, înăuntrul termenului de opţiune, puteţi accepta legatul în numele lui.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
themis, utilizator
Mergeti cu actele la un notar din localitatea unde a avut batrana ultimul domiciliu (se vede in certificatul de deces) si va stafuiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)
Contestarea testamentului george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)
Succesiune ion01 ion01 In 1997 am cumparat o casa (CU CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE) de la o persoana in varsta, necasatorita, fara parinti in viata si fara copii. In 2009 mi-a ... (vezi toată discuția)