avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare pensionari cu contr.de munca pe per. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare pensionari cu contr.de munca pe per. NEDETERMINATA si desfacerea lui(daca este cazul)

Buna ziua,
V-as ruga sa-mi dati un raspuns la intrebarea ,daca pensionarii pot fi angajati in societati cu capital majoritar de stat(ind. de aparare),cu contract de munca pe perioada NEDETERMINATA si care sunt deosebirile la desfacerea unui asemenea contract de munca(daca el se poate incheia),fata de un angajat nepensionar???
Va multumesc,
Cu deosebita consideratie,
matei zoltan alexandru
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:07, 7 Octombrie 2012
1. In sectorul bugetar , beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

2. C.mun. prevede la art.83 , contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
.....
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
....

Din coroborarea dispoziţiilor art. 83 lit. g din Codul muncii cu dispoziţiile art. 118 alin. (1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale rezulta ca contractul individual de munca al pensionarului poate fi încheiat atat pe durata determinata, cat şi pe durata nedeterminata.

3. Incetarea c.i.m. se face in aceleasi conditii , exceptie facanda situatia incetarii de drept a c.i.m. prevazuta la rt.56 alin.1 lit.c C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie salariu ellaell ellaell Litera g. a articolului 83 din Codul Muncii precizeaza ca unui pensionar i se poate incheia doar CIM pe perioada determinata, iar art,84 prevede ca perioada ... (vezi toată discuția)
Cim determinat panzarumitica panzarumitica potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Informatii incadrare pensionari lani lani Va rog sa imi comunicati daca in sistemul bugetar (ex.inspectorat scolar, directie finante, prefecturi) se pot angaja pensionari si care este actul legislativ ... (vezi toată discuția)