avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... nu pot reprezenta institutia in instanta pentru ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

nu pot reprezenta institutia in instanta pentru neinscriere in colegiul consilierilor juridici

Partea adversa a invocat in plangere ca nu am dreptul sa reprezint institutia la care sunt consilier juridic pt ca nu sunt inscrisa in colegiul consilierilor juridici.
V-ati lovit de pb asta?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:33, 26 Noiembrie 2012
Conform art. 3 din statutul profesiei de consilier juridic, profesia de consilier juridic se exercita personal de catre consilierul juridic inscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, denumit in continuare Tablou, tinut de catre Colegiile Consilierilor Juridici din Romania.
Text extras din: Lege nr. 514/2003 - privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic:

Art. 5. - Consilierii juridici pot constitui asociatii profesionale în scopul apararii si promovarii intereselor profesionale, în conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice.
Asadar, nu este obligatorie inscrierea intr-o astfel de asociatie ...

art.1 din Legea nr.514/2003 : Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia si legile tarii.
@olivia st...: va puteti apara impotriva problemei ridicate si invocand Codul de procedura civila.
In articolele referitoare la reprezentarea partilor veti observa ca reprezentarea pers. juridice prin consilier juridic nu este conditionata de aparteneta CJ la vreo asociatie de vreun fel.

Statutul invocat de @Lucian Huzun este aplicabil NUMAI membrilor acelei asociatii profesionale (una din multe). Nu este obligatoriu pentru alti cj, non-membri in acea asociatie.

Cand ma astept ca adversarul sa invoce o astfel de exceptie (desi nu mi s-a intamplat pana acum), port la mine un exemplar din contractul de munca, sa-l depun la instanta pentru a dovedi ca ocup functia de CJ la angajatorul pe care il reprezint. In opinia mea, pe langa delegatie, este singurul act necesar.

Discutii despre acest subiect au mai fost in forum, cautati-le ca sa vedeti argumente detaliate.
Exista o diferenta intre un ordin profesional si o asociatie profesionala.
Pana in prezent, in Romania, accederea in profesia de consilier juridic nu a fost conditionata de apartenenta la o anumita asociatie profesionala sau ordin profesional.
Pana in prezent nu a fost recunoscut prin lege niciun ordin profesional al consilierilor juridici (cum este la medici, avocati, arhitecti etc.).
Exista si o decizie a ICCJ din care rezulta ca nu este obligatorie inscrierea intr-o asociatie profesionala.

Alte discuții în legătură

Statutul profesiei de consilier juridic alx alx institutia in cadrul careia sunt angajata a primit un mail cu o adresa a Ministerului Justitei. pe scurt prin acest mail ni se transmite pe diverse ... (vezi toată discuția)
Incadrare jurist neinscris in corpul consilierilor juridici lidi02 lidi02 pot ocupa postul de jurist la o unitate sau e neaparat nevoie de a ma inscrie intai in Colegiul consilierilor juridici/ Multumesc (vezi toată discuția)
Taxe neuniforme practicate de colegiile consilierilor juridici PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, am facut o mica analiza a taxelor acestei asociatii profesionale pe judete, in limita resurselor. Concluziile sunt urmatoarele: I. Taxa de ... (vezi toată discuția)