avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

talharie

la ce se incadreaza fapta ruperea unui lantisor de aur de la gatul unei persoane si ce pedeapsa primeste astept raspuns va multumesc . baiatul este arestat preventiv de 60 de zile
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:06, 10 Octombrie 2012
Codul penal:
ART. 211
Tâlhăria
Furtul săvârşit prin întrebuinţare de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani.
Tâlhăria săvârşită în următoarele împrejurări:
a) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
b) în timpul nopţii;
c) într-un loc public sau într-un mijloc de transport, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani.
Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani, dacă tâlhăria a fost săvârşită:
a) de două sau mai multe persoane împreună;
b) de o persoană având asupra sa o armă, o substanţă narcotică ori paralizantă;
c) într-o locuinţă sau în dependinţe ale acesteia;
d) în timpul unei calamităţi;
e) a avut vreuna din urmările arătate în art. 182.
Tâlhăria care a produs consecinţe deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

E furt calificat, presupunand ca a fost furat in public, pe strada.
E totuşi vorba despre tâlhărie în variantă agravantă, dacă deposedarea de lănţişor a avut loc prin smulgere, care este un act de violenţă comisă asupra victimei, în acest fel fiind îndeplinite condiţiile infracţiunii de tâlhărie, conţinutul complex, reunirea în conţinutul ei a infracţiunii de furt precum şi violenţa exercitată asupra victimei.Pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 5 la 20 de ani.

Ori de cate ori luarea unui bun are loc prin "smulgere", instanta trebuie sa cerceteze cu deosebita atentie daca prin actiunea de smulgere s-a adus vreo atingere uneia din valorile sociale ce formeaza obiectul juridic adiacent al infractiunii de talharie, realizandu-se astfel elementul de "violenta" caracteristic acestei infractiuni". In acest sens, s-a pronuntat Tribunalul Municipiului Bucuresti, prin Decizia nr.648/1993, astfel: "Smulgerea violenta si intempestiva a unui lantisor din aur de la gatul persoanei vatamate constituie infractiunea de talharie si nu cea de furt ".
Curtea de Apel Bucureşti, cu opinie majoritară, a hotărât că fapta inculpatului de a deposeda „pe neaşteptate” partea vătămată de un lănţişor pe care aceasta îl purta la gât întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt, nu pe cele ale infracţiunii de tâlhărie.

Opinia separată a fost în sensul menţinerii deciziei instanţei de apel care a apreciat că fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie. (Decizia penală nr. 270 din 11 februarie 2010 pronunţată în recurs de Secţia a II-a penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Bucureşti având ca obiect tâlhăria/art. 211 C.P. – JURINDEX2010229191).

Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redozare pedepse noui cod penal letty_2009 letty_2009 Buna seara Va rog sa ma lamuriti ce se intampla cu o persoana condamnata la 8 ani inchisoare cf art 211 lit c (talharia s-a petrecut ziua intr-un loc ... (vezi toată discuția)
Micsorarea pedepselor manta_ady manta_ady buna ziua am si eu o problema,sotul meu este arestat pt talharie si are de facut 7 ani de inchisoare a savarsit 3 ani jumate pana acum,este adevarat ca,cu noul ... (vezi toată discuția)
Talharie competenta ldb ldb Este de competenta judecatoriei din Tg.Bujor (Galati)sa judece o fapta de talharie? (vezi toată discuția)