avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua. Poate cineva sa-mi spuna daca un testament facut in fata notarului de catre bunici pentru nepoti ramane valabil dupa moartea lor, tinand cont ca ceilalti copii ai bunicilor ( unchii copiilor) au dat declaratie si ei in fata notarului ca sunt de acord cu testamentul ?
Cel mai recent răspuns: ileana70 , utilizator 09:07, 10 Octombrie 2012
Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza NUMAI LIBERALITATILE facute prin acte inter vivos donatii si mortis causa legate, testamente.


Noul Cod civil prin art. 1086 defineste clar notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin LIBERALITATI (testamentul fiind o liberalitate).

Se poate ca mostenitorii rezervatari ceara reductiunea liberalitatilor dupa decesul legatarului pentru partea care-i incalca rezerva succesorala.

Descendentii sunt mostenitori rezervatari.

Rezerva succesorala este partea din mostenire la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati

Succes.

Va multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)
Atac testament, succesiune cospreda cospreda Buna ziua, In cazul in care se face o succesiune la tribunal si exista un testament. in ce moment ceilalti mostenitori pot ataca testamentul? Se face proces ... (vezi toată discuția)
Atacare in instanta a testamentului notarial de catre mostenitorii rezervatari mihaela34vivi mihaela34vivi Buna seara,imi puteti spune care sunt putinele sanse de a ataca in instanta un testament notarial facut de sot catre sotie,in situatia in care apar mostenitori ... (vezi toată discuția)