avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau clauza

Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat cu mine,din acest motiv as dori sa sa fac testament sa las totul sotiei si celuilalt copil(baiat)care este ascultator si ne intelegem foarte bine.Problema este urmatoarea,poate celalalt copil sa atace testamentul?Sau mai bine sa-i fac clauza de intretinere?
Buna ziua,
trebuie sa stiti ca nu puteti sa lasati absolut tot numai unui singur copil, chiar prin testament.
Descendentii directi (copiii) sunt mostenitori legali si, chiar prin testament, nu li se poate incalca cota legala de mostenire.

Ei nu pot fi inlaturati de la mostenire decat in cazul de nedemnitate succesorala.

Potrivit art. 958 din Codul civil, este de drept nedemnă de a moşteni:

a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;

b) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului.

Daca veti incalca cota legala de mostenire, prin testamentul pe care il faceti, atunci celalalt copil va putea si va avea succes in atacarea testamentului.
Am intteles dar daca fac clauza de intretinere baiatului ?
Testamentul poate fi desfiintat, separat ori in procesul dedus judecatii.




Limitele dreptului de dispozitie in materia succcesiunilor sunt prevazute in favoarea mostenitorilor rezervatari si vizeaza NUMAI LIBERALITATILE facute prin acte inter vivos donatii si mortis causa legate, testamente.


Codul civil prin art. 1086 defineste clar notiunea de rezerva succesorala ca fiind "partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati (testamentul fiind o liberalitate).

Se poate ca mostenitorii rezervatari sa ceara reductiunea liberalitatilor dupa decesul legatarului , pentru partea care-i incalca rezerva succesorala.

Descendentii sunt mostenitori rezervatari.



Rezerva succesorala este partea din mostenire la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ileana70 ileana70 Buna ziua. Poate cineva sa-mi spuna daca un testament facut in fata notarului de catre bunici pentru nepoti ramane valabil dupa moartea lor, tinand cont ca ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unei persoane din afara familiei pvstefanes pvstefanes Doresc sa fac un testament in favoarea unei persoane care nu are nici o legatura cu mostenitorii mei legali. Cum trebuie sa procedez pentru a fi sigur ca nu va ... (vezi toată discuția)
Atac testament, succesiune cospreda cospreda Buna ziua, In cazul in care se face o succesiune la tribunal si exista un testament. in ce moment ceilalti mostenitori pot ataca testamentul? Se face proces ... (vezi toată discuția)