avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... competenta materiala a instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

competenta materiala a instantei

Buna ziua! Am si eu o nelamurire: In ce act normativ gasesc competenta instantei de judecata in ceea ce priveste infractiuni savarsite de functionari publici? ..Este vorba despre curtea de apel sau daca nu se regaseste o competenta a acesteia este judecatoria competenta material?...
In c pr. penala este stabilita competenta curtii de apel si pentru alte infractiuni date in competenta sa prin lege...
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 10:09, 11 Octombrie 2012
În art. 25-29 găsiţi perevederile privind competenţa materială .Depinde ce infracţiune a săvârşit funcţionarul.Dacă este vorba despre vreo faptă de corupţie, în afară de infracţiunea de ,,primire de foloase necuvenite,, , competent ar fi tribunalul.
Competenţa materială a instanţelor de a judeca fondul cauzei, este dată de complexitatea cauzei, de pericolul social abstract,de pericolul stabilit de limitele de pedeapsă din norma de incriminare şi importanţa normelor sociale pe care le ocroteşte.

Competenţa după materie şi după calitatea persoaneiª
Art. 27
Competenţa tribunalului
Tribunalul:
1. judecă în primă instanţă:
a) infracţiunile prevăzute de Codul penal în art. 174-177, art. 179, art. 189 alin. 3-5, art. 197 alin. 3, art. 211 alin. 3, art. 212 alin. 3, art. 215 alin. 5, art. 254, art. 255, art. 257, art. 266-270, art. 2791, art. 312 şi art. 317, precum şi infracţiunea de contrabandă, dacă a avut ca obiect arme, muniţii sau materii explozive ori radioactive;
b) infracţiunile săvârşite cu intenţie, care au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei;
c)abrogată;
d) infracţiunile privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
e) infracţiunea de bancrută frauduloasă, dacă fapta priveşte sistemul bancar;
e1) infracţiunile de spălare a banilor şi infracţiunile de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare.
f) alte infracţiuni date prin lege în competenţa sa;



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aceeasi pb! manuel26 manuel26 BUNA ZIUA!AM CAM ACEEASI PROBLEMA CA SI RAZVANDICU...VREAU SA INCEP UN PROCES PENAL PT FALS SI UZ DE FALS,FOSTUL ANGAJATOR SI MI A MODIFICAT UN INSCRIS CARE NU ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie tzutzupimp tzutzupimp In cat timp se prescrie infractiunea de contrabanda, si incepand de la ce data? (vezi toată discuția)
Cine judeca calea de atac oltul oltul conform noului cod penal este o singura cale de atac....intr un dosar de inselaciune care este calea de atac? apelul? si cine judeca? tribunalul sau curtea de ... (vezi toată discuția)