avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diminuarea platilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diminuarea platilor

ce lege da dreptul angajatorului sa diminueze salariile angajatilor cu pana la 20% ?
Angajatorul zice nu diminuarea salariilor ci diminuarea platilor. Exista undeva un articol de lege care sa le dea dreptul acesta?
P.S. Angajatorul este nu este unitate privata.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 23:35, 27 Ianuarie 2009
Buna ziua,


fara acordul salariatului nu se poate dispune micsorarea unilaterala a salariului.
Numai daca ar fi vorba despre diminuarea salariului pentru o abatere disciplinara ar mai putea fi legal.

av. Boncu
Salariile sau "platile" nu pot fi diminuate fara baza legala sau acordul partilor indiferent ca este vorba de societati private sau bugetare.
Printre sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară se numara si:
- reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
Efectele sancţiunii reducerii salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% sunt cu precădere patrimoniale, afectând doar salariul de bază, iar nu şi sporurile acordate.
Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

De asemenea, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Orice modificare la c.i.m. , în timpul executării acesrtuia impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
Multumesc mult pentru amabilitatea de care ati dat dovada raspunzandu-mi. As dori sa va dau mai multe amanunte.
Angajatorul (unitate de stat) afirma ca nu are lichiditati pentru efectuarea platilor si este nevoit sa diminueze platile salariale cu 20%. Asa ca incearca sa "obtina " acordul angajatilor pentru acest lucru, spunandu-le ca aceasta este singura modalitate de a nu se ajunge la inchiderea unitatii. Dar din cate stiu eu, codul muncii spune ca salariatul nu poate renunta la drepturile sale recunoscute prin lege. (Dupa cum vedeti, reducerea salariului nu se efectueaza datorita unei abateri disciplinare a salariatului)
Care ar fi solutia in cazul prezentat de mine?

O zi buna

Cu stima,
Dr.ing. Manuela Fulger
Nefiind vorba de aplicarea unei sanctiuni disciplinare , atunci singura posibilitate de a se modifica salariul este incheierea unui act aditional la c.i.m.. Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. În conformitate cu dispoziţiile art. 969 din Codul civil, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală a c.i.m.

Alte discuții în legătură

Cim mikik55 mikik55 UN salariat a ocupat un post de conducere, iar acum a fost trecut pe un post de excutie, prin act aditional la CIM, insa nu i s-a modificat si salariu. In ... (vezi toată discuția)
Evaluarea personalului ACManuela ACManuela Buna ziua, Nota finala in urma evaluarii performantelor individuale de catre angajator poate modifica drepturile salariale ale angajatului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Art 248 alin 1 lit b din codul muncii si revisalul gianinatoma gianinatoma Buna ziua, Daca un salariat are decizie de retrogradare din functie, conf art 248 alin 1 lit b din codul muncii, scaderea salariului asociata retrogradarii se ... (vezi toată discuția)