avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recurs prin incheiere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recurs prin incheiere

Explicati-mi ce inseamna recurs prin inchiere, dupa fondul castigat, a urmat recurs, facut nu de noi ci de partea pe caream reclamat-o, recursul a fost respins, ni s-a dat decizie irevocabila pe 25.09.08. am investit hotararea ca executorie. Acum, am primit citatie pt contestatie in anulare. In contestatie se mentioneaza ca ni s-a facut investirea eronat pt ca ei au depus pe 28.11.08 recurs prin inchiere, noi nu stim nimic de asta, trebuia sa se comunice? la dosar nu se afla probe in sensul ca au depus asa ceva, doar contestatia.
Pe contestatie, tribunalul face mentiunea, manual, a se cita contestatara cu mentiunea neachitarii 10lei si tj sau tg 013?? ce inseamna asta? contestatia e depusa pe data de 15.01.09. Sunt termenele respectate? Va multumesc.
Dna. av. Ileana, cu tot respectul sunt din Slatina.... e mult pana la dumneavoastra...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 26 Ianuarie 2009
1. Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac ce nu are nicio legatura cu dreptul dvs. de a investi cu formula executorie hotararea judecatoreasca obtinuta de dvs.
Din contra, o contestatie in anulare este admisibila numai daca este introdusa impotriva unei hotarari irevocabile.
2. Cel ce promoveaza o contestatie in anulare are dreptul sa-si motiveze cererea cum crede de cuvinta. Va faceti prea multe probleme, cel ce promoveaza contestatia poate sa scrie in ea ce doreste (cu incadrarea in motivele strict si limitativ prevazute de art. 317 si art. 318 Cod procedura civila).
3. Cred ca prin citatie se pune in vedere contestatorului sa-si timbreze actiunea, nu sa o "netimbreze".
4. Ca sa aflati daca o contestatie in anulare a fost facuta in termen, trebuie sa stiti:
-cand a luat cunostinta contestatorul de hotararea irevocabila pe care o ataca;
-temeiul de drept al contestatiei in anulare;
-in esenta, daca sunt respectate prevederile art. 319 Cod procedura civila.
Pentru exercitarea contestaţiei în anulare, legea nu stabileşte un termen fix.
Termenul aplicabil pentru ambele tipuri de contestaţie diferă după cum hotărârea care se atacă este sau nu susceptibilă de executare silită . Astfel :
a) dacă hotărârea este susceptibilă de a fi pusă în executare, contestaţia se poate exercita face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b sau c C.proc.civ., adică până când cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit ori debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
b) dacă hotărârea atacată nu este susceptibilă de executare , contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă . Aceasta înseamnă că, dacă, de exemplu, hotărârea a devenit irevocabilă la data de 15 august 2006, se poate formula contestaţie împotriva acesteia în 15 zile de la data când s-a luat la cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de 15 august 2007. Dacă partea ia cunoştinţă de hotărâre după 15 august 2007, nu va mai putea ataca hotărârea pe calea contestaţiei în anulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare moraru alexandru moraru alexandru in urma unui proces privind revizuirea a doua hotarari ramase definitive instanta de fond a admis revizuirea anuland cea din urma hotarare iar instanta de ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare georgelgica georgelgica Mi s-a respins contestatie in anulare ca tardiva, desi m-am incadrat in termenul de depunere. Decizia atacata cu contestatie era irevocabila. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare katalyn katalyn buna seara! am si eu un proces care s-a judecat si in recurs, deci am o hotarare definitiva si irevocabila. pana cand pot face o contestatie in anulare (am ... (vezi toată discuția)