avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu

Buna ziua!
La inceputul anului 2011, patronul pentru care lucram a hotarat sa cedeze spatiul si activitatea care se desfasura acolo sotiei sale (s-au despartit, apoi au divortat). Sotia a deschis o societate cu acelasi profil si a hotarat cu noi, cele 2 angajate, sa lucram pentru ea, cu acelasi salariu (mai mare decat ce era trecut in contract). Pana in luna septembrie totul a decurs ok si ne-am primit banii. Incepand din septembrie, vanzarile au mers foarte rau si nu ne-a mai platit. Colega era insarcinata si nu a putut renunta, eu ii imprumutasem niste bani sefei si de asemenea am ramas, sperand sa-mi recuperez datoria si sa imi primesc salariile.
Timpul a trecut si nu am luat decat cateva sute de lei toata iarna.
In luna martie 2012 sefa a schimbat spatiul si a trecut tot pe alta societate (cu un administrator diferit). Noua ni s-a desfacut contractul de pe vechea societate si ni s-a incheiat altul a doua zi, pe noua societate. In aprilie colega a nascut, iar eu am reorganizat activitatea, sperand ca in lunile de vara sa recuperez vanzarile din iarna. Anul a fost mai slab decat altii, eram in alt spatiu, nu s-a investit nici in reclama, drept urmare vanzarile au fost foarte mici. Am reusit sa imi recuperez datoria si sa castig aprox 200 lei/ luna (mai putin decat am cheltuit ca sa merg la serviciu). Colega nu a primit nici ea decat foarte putin.
Intrebarea este daca exista posibilitatea sa mai recuperam ceva din banii neprimiti (pentru ce am recuperat nu am semnat nici state de plata, nici dispozitii de incasare, sumele nu sunt trecute nici in registrele de casa din birou ca plati pentru noi).
In speranta unui raspuns, va multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 20:46, 9 Octombrie 2012
Poti face o sesizare in acest sens la ITM, apoi daca in urma controlului se dispun masuri iar patroana nu se conformeaza,atunci actioneaz-o in instanta ( la Tribunal, sectia civila,litigii de munca ),nu platiti nicio taxa pentru acest lucru.
Daca nu exista lichiditati si societatea are datorii,atunci introduceti o cerere de introducere a starii de insolvente ( falimentului ) societatii, iar ca creditor va puteti recupera banii - salariile cu prioritate,din lichiditatile existente si apoi din spatiile si bunurile pe care le va vinde lichidatorul judiciar.
Doar in instanta va puteti cere drepturile salariale restante sau neplatite.
Actiunea este scutita de taxa de timbru iar hotararile sunt definitive si executorii pe fond.
Sarcina probei revine angajatorului.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dat pe datorie si recuperare bani Ioana Roxana Ioana Roxana Am lucrat la un magazin alimentar s a dat pe datorie cu acordul sefei acum eu de 1 an jumatate sant in indemnizatie crestere copil si ma ameninta ca ma baga in ... (vezi toată discuția)
Am o problema cu recuperarea unur bani + garantie de gestiune + zile de concediu CherimElvis CherimElvis Problema mea! Am lucrat in functia de agent vanzari - la o societate de distributie bauturi - timp de 8 luni - in primele 6 luni mi s-au oprit cate 200 de ... (vezi toată discuția)
Datorie la o firma in curs de radiere Jenu68 Jenu68 Buna ziua! Avem o firma care se afla in curs de radiere din cauza neactualizarii sediului social. Incepand din septembrie asteptam lichidatorul. Avem o ... (vezi toată discuția)