avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA facturi externe
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

facturi externe

suntem platitori de tva si vrem sa facem o livrare externa catre o persoana fizica din belgia ,factura se face cu tva ?Numai in cazul in care ni se transmite un cod valid de tva putem factura fara tva ?
directorul firmei merge in afara si incheie contracte si facturi de avans ,poate incasa si ches sau incasarea se face prin virament ?
Cel mai recent răspuns: iancuana , utilizator 22:19, 29 Ianuarie 2015
Factura catre o persoana fizica se face cu T.V.A.

Incasarea cu numerar nu este limitata in cazul partenerilor externi. Deci, puteti incasa cu numerar orice suma.
inca o intrebare ,se declara si in 390 facturile catre persoanele fizice ?
Luati in considerare si prevederile art 132 alin 5 in ceea ce privesc livrarile la distanta si normele aferente.
Trebuie sa aveti in vedere si plafoanele pt astfel de vinzari din statul de destinatie (Belgia).

doamna simona ,art 132 alin 5 spune ca prevederile alin 2 nu se vor aplica in cazul operatiunilor triunghiulare ,atunci cand cumparatorul revanzator inreg. in scopuri de tva in romania in conf. cu art 153 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru in conditii similare celor prevazute la art 126 .8 lit b in vederea efectuarii unei livrari ulterioare in acel alt sta membru .
Nu inteleg ,vreti sa imi explicati dv la ce face referire ?
Noi producem tamplaria si o vindem diferitilor clienti din belgia ,ce am si ce nu am voie sa fac ?
Unde gasesc plafoanele pt vanzarile catre belgia ?
Citesc in codul fiscal si ma tot poarta de la un art. la altul ca nu mai inteleg nimic .Va rog sa ma ajutati este pt prima oara cand facem livrari externe .
Multumesc din suflet.
Vânzarea la distanţă reprezintă o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de altă persoană în numele acestuia către un cumpărător persoană impozabilă sau persoană juridică neimpozabilă, care beneficiază de derogarea prevăzută la art. 126 alin. (4), sau către orice altă persoană neimpozabilă, în condiţiile prevăzute la art. 132 alin. (2) - (7).

Daca faceti livrari de bunuri expediate sau transportate din Romania catre peroane neimpozabile din alt stat membru, de catre furnizor (adica firma din Romania) sau de catre o alta persoana in numele furnizorului, atunci este vorba de o vinzare la distanta.

In cazul unor astfel de vinzari exista niste plafoane pina la care nu este necesara inreg in scop de tva a firmei din Romania in statul destinatar (Belgia in cazul dvoastra). Plafoanele pt astfel de vinzari le aflati din legislatia Belgiei.

Va citez mai jos prevederile art 132, alin 5 (poate dvoastra ati consultat o varianta mai veche a codului fiscal). Cautati codul fiscal valabil pt 2012.

Art 132
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrării pentru vânzările la distanţă efectuate din România către alt stat membru se consideră în acest alt stat membru, în cazul în care livrarea este efectuată către o persoană care nu îi comunică furnizorului un cod de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de statul membru în care se încheie transportul sau expedierea, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) valoarea totală a vânzărilor la distanţă, efectuate de furnizor şi care presupun transportul sau expedierea bunurilor din România către un anumit stat membru, în anul calendaristic în care are loc o anumită vânzare la distanţă, inclusiv valoarea respectivei vânzări la distanţă, sau în anul calendaristic precedent, depăşeşte plafonul pentru vânzări la distanţă, stabilit conform legislaţiei privind taxa pe valoarea adăugată din statul membru respectiv, astfel de vânzări având locul livrării în statul respectiv; sau

b) furnizorul a optat în România pentru considerarea tuturor vânzărilor sale la distanţă, care presupun transportul bunurilor din România într-un anumit stat membru, ca având loc în respectivul stat membru. Opţiunea se exercită în condiţiile stabilite prin norme şi se aplică tuturor vânzărilor la distanţă, efectuate către respectivul stat membru, în anul calendaristic în care se exercită opţiunea şi în următorii doi ani calendaristici.

Norme:

(8) Vânzarea la distanţă are loc într-un stat membru, altul decât România, conform art. 132 alin. (5) din Codul fiscal, dacă valoarea totală a vânzărilor la distanţă efectuate de furnizorul din România depășește plafonul vânzărilor la distanţă stabilit de statul membru de destinaţie, care poate să difere de cel stabilit la alin. (1), valabil pentru România, sau în cazul în care furnizorul și-a exercitat opţiunea prevăzută la alin. (6).

Plafonul pentru vânzări la distanţă se calculează pe fiecare an calendaristic.

În sensul art. 132 alin. (5) din Codul fiscal, persoanele din alt stat membru care nu comunică furnizorului din România un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA sunt persoanele care beneficiază în statul lor membru de derogarea prevăzută la art. 3 alin. (2) din Directiva 112, al cărei echivalent în Codul fiscal este art. 126 alin. (4).

(9) În cazul în care furnizorul depășește plafonul pentru vânzări la distanţă stabilit de statul membru de destinaţie, se consideră că toate vânzările la distanţă efectuate de furnizorul din România în statul membru de destinaţie au loc în acel stat membru pentru perioada rămasă din anul calendaristic în care s-a depășit plafonul și pentru anul calendaristic următor. Dacă se depășește plafonul și în anul următor, se aplică aceleași reguli referitoare la locul acestor vânzări.

Furnizorii trebuie să comunice printr-o scrisoare recomandată transmisă către organul fiscal competent din România, în termen de 30 de zile de la data înregistrării în alt stat membru, pentru vânzări la distanţă ca urmare a depășirii plafonului pentru vânzări la distanţă din alt stat membru, locul acestor livrări nemaifiind în România, ci în statul membru în care s-a depășit plafonul.

(10) La calculul plafonului pentru vânzări la distanţă realizate de furnizori din România în alt stat membru se iau în considerare:

a) valoarea tuturor vânzărilor la distanţă efectuate de un furnizor din România către un anumit stat membru, inclusiv valoarea vânzărilor de bunuri expediate dintr-un teritoriu terţ și importate în România, care se consideră că au fost expediate din România, în condiţiile art. 132 alin. (8) din Codul fiscal;

b) valoarea vânzării care conduce la depășirea plafonului în celălalt stat membru.


Fiind vorba de timplarie, trebuie avut in vedere si alt aspect: cine face montajul acesteia: furnizorul sau o alta peroana in numele furnizorului?. Daca montajul il face furnizorul sau alta persoana in numele furnizorului, locul livrarii este locul unde se face montajul, cf art 132, alin 1, lit b. Si in acest caz trebuie facuta inreg in scop de tva in tara membra UE in care se face montajul.

Cititi cu atentie codul fiscal. Mai mult nu va pot ajuta, numai dvoastra cunoasteti toate aspectele livrarii.

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua, Doresc sa ma lamuresc in privinta urmatoarei probleme: Sunt o SC platitoare de TVA in Romania si fac livrari de produse finite de lemn in Italia. ... (vezi toată discuția)
Comert online (vanzare la distanta) intracomunitar si tva-ul in factura Discreet Discreet Buna ziua, Operez un magazin online prin care vand produse in regim de vanzare la distanta atat in Romania cat si in spatiul intracomunitar. Nelamurirea ... (vezi toată discuția)
Cota tva la vanzarea catre persoane fizice din marea britanie Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Conform Art. 132 Al (5) : Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrării pentru vânzările la distanţă efectuate din România către alt ... (vezi toată discuția)